Skip to main content

«Καταλύτης για τις ιδιωτικές επενδύσεις το ΕΣΠΑ», δηλώνει η Κατσέλη

Η πρόκληση είναι να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ ως καταλύτης για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ανέφερε η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγ
«Η πρόκληση για μας είναι να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ ως καταλύτης για τις ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής -Εμπορίου της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της αρχής του Νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ.

«Έχουμε 16 δισ. μπροστά μας για τα επόμενα τρία χρόνια και πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει η προσπάθεια αυτή ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση», επεσήμανε η κα Κατσέλη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον επόμενο στόχο της κυβέρνησης, που είναι η αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από 3,5% σε 15%, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ποιοτική επιλογή έργων μέσω συγκριτικής αξιολόγησής τους και παρατήρησε ότι «ως κυβέρνηση δεν θα κριθούμε για το αν έχουμε απορροφήσει όλα τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως για τη διοχέτευση των πόρων, ώστε να είναι παραγωγικοί και να συντελέσουν στην αναμόρφωση της χώρας».

Στρέφοντας την κριτική της στις προηγούμενες διαχειριστικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, έκανε λόγο για σωρεία μη αξιολογημένων προτάσεων, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που δημιουργούσαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο και οδήγησαν το ΕΣΠΑ σε πολύ χαμηλά ποσοστά απορρόφησης, τα οποία μέχρι τον Οκτώβριο δεν ξεπερνούσαν το 3,5 %.

Υπογραμμίζοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα αποτελέσματά τους και αφού υπενθύμισε ότι η ΝΔ άφησε δημοσιονομικό έλλειμμα που ήταν 25 δισ. παραπάνω, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα απαιτήσει θυσίες από τους Έλληνες πολίτες, αλλά θα οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση.

Μεταξύ άλλων, η κα Κατσέλη προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, όσον αφορά στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 14 του εν λόγω Νομοσχεδίου που αφορά στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, υπενθύμισε ότι η χώρα μας σήμερα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και χρειάζεται άμεσα επαναξιολόγηση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο θα εξοικονομήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό κράτος και θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Πάρης Κουκουλόπουλος παρουσιάζοντας το Νομοσχέδιο και επισημαίνοντας ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική Οικονομία και παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσω αυτού του Νομοσχεδίου η κυβέρνηση στοχεύει μεταξύ άλλων στη δημιουργία αξιόπιστων μηχανισμών παρακολούθησης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, αφού παρατήρησε ότι η απορρόφηση κονδυλίων είναι μονόδρομος για τη χώρα μας σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ότι το Νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση έχει ποσοτικές τροποποιήσεις και οδηγεί στην ουσιαστική υποβάθμιση του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, γεγονός που - όπως είπε - δυσχέρανε κατά πολύ την αποδοτικότητα και λειτουργία του ΕΣΠΑ και πρόσθεσε ότι το Νομοσχέδιο αυτό δεν εισάγει καμία νέα ρύθμιση για την επιτάχυνση εφαρμογής των μέτρων.

Για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε τα πάντα και ξέφυγε από το πλαίσιο της συναίνεσης. Κλείνοντας δε την εισήγησή του ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει το Νομοσχέδιο.

Την καταψήφιση του Νομοσχεδίου ανακοίνωσε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους πραγματικούς στόχους του ΕΣΠΑ, οι οποίοι, όπως ανέφερε, σκοπό έχουν να επιταχύνουν την εφαρμογή της πολιτικής της Λισσαβόνας.

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, αφού τόνισε ότι η ευθύνη για τα κοινοτικά προγράμματα αγγίζει και τα δυο κόμματα, υπογράμμισε ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο από το οποίο περιμένει πολλά η ελληνική περιφέρεια και παρατήρησε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων. Καταλήγοντας, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το αν θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει το κόμμα του το Νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου υποστήριξε ότι το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την απορρόφηση κονδυλίων, οδηγεί στη σπατάλη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψηφίζει.

Η επί της αρχής συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί το απόγευμα, καθώς και αύριο το πρωί οπότε θα γίνει η ακρόαση των φορέων.