Skip to main content

Καταγγελία για επικίνδυνη καύση ελαστικών στην Περαία (φωτο)

Ερώτηση προς τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ από την Δέσποινα Χαραλαμπίδου - Τι δηλώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

 

Διαστάσεις προβλήματος που έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία έχει λάβει η ανεξέλεγκτη καύση υλικών και κυρίως ελαστικών, μπαταριών και καλωδίων, στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας, όπου βρίσκεται και ο άτυπος καταυλισμός των Τσιγγάνων.

Το πρόβλημα υφίσταται και είναι γνωστό στο δήμο Θερμαϊκού εδώ και πολλά χρόνια, όμως παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις, συνεννοήσεις, αλλά και προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, το πρόβλημα αντί να περιοριστεί φαίνεται ότι επιδεινώνεται περαιτέρω.

Σήμερα, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, έστειλε επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να επισημάνει το πρόβλημα, που επιδεινώθηκε και να ζητήσει τη λήψη μέτρων: «Σας ενημερώνουμε ότι στην περιοχή της εισόδου στην Περαία, αποκαλούμενης "Τα Νεόκτιστα", παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς και διαρκούς ύπαρξης στήλης μαύρου καπνού στα αριστερά του Δήμου, στην έκταση μεταξύ του LIDL και της θάλασσας (στην ευρύτερη περιοχή "Τσαΐρια"). Κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν και βεβαιώνουν ότι αυτός ο καπνός προέρχεται από καύση ελαστικών και άλλων υλικών που διαχέουν και απελευθερώνουν, στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, υλικά επιβλαβή για την υγεία των Δημοτών. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν γνωρίζετε το θέμα και για τις ενέργειες που θα κάνετε προκειμένου να επιλυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Συνημμένα σας στέλνουμε φωτογραφίες του σχετικού προβλήματος».

Το πρόβλημα γνωρίζει πολύ καλά ο δήμος Θερμαϊκού. Ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, εδώ και χρόνια πλέον κάνει συνεχώς συσκέψεις και συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα, όμως λύση δεν έχει βρεθεί. Γιατί;

Ο κ. Μαυρομάτης λέει στη Voria.gr: «Το πρόβλημα είναι έντονο. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, υπάρχουν ασυνείδητοι που δεν βάζουν μυαλό. Δυστυχώς, οι καύσεις είναι κυρίως καλωδίων, τα οποία κλέβουν ορισμένοι και τα καίνε στην περιοχή για να πάρουν και να πουλήσουν το χαλκό που έχουν μέσα τους. Το ίδιο γίνεται με ελαστικά και με πιο επικίνδυνα υλικά, όπως μπαταρίες αυτοκινήτων. Υπάρχουν μέρες που οι κάτοικοι των γύρω οικοδομών δεν ανοίγουν τα παράθυρα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Έχουμε κάνει εκκλήσεις στην Αστυνομία να επέμβει, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι. Έχουμε κάνει συνεννοήσεις με τους Τσιγγάνους της περιοχής και μας λένε ότι δεν είναι οι ίδιοι που βάζουν τις φωτιές αλλά ξένοι, που έρχονται εκεί και καίνε υλικά...».

Οι καταγγελίες των κατοίκων πέφτουν βροχή, όμως οι φωτιές δε σβήνουν. Ο άτυπος οικισμός επεκτείνεται διαρκώς και οι καύσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο λένε οι πολίτες. Η ΔΕΗ σε σύσκεψη πριν από λίγο καιρό τόνιζε ότι υφίσταται ετήσια ζημιά από τις κλοπές καλωδίων της ύψους 400.000 ευρώ, ενώ το πολιτιστικό – αθλητικό κέντρο ΚΑΠΠΑ 2000 του δήμου Θερμαϊκού έχει υποστεί απίστευτο πλιάτσικο και έχει μείνει χωρίς καλώδια, για να έρθει στη συνέχεια ο δήμος να καλύψει τη ζημιά...