Skip to main content

Ένταση στη συγκέντρωση εργολαβικών εργαζόμενων στο υπουργείο Υγείας

ι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για το νέο καθεστώς εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση, εξωθώντας στην ανεργία περίπου 6000 απασχολούμενους.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας, όταν εργαζόμενοι στις εργολαβίες προσπάθησαν να μπουν στο υπουργείο για να δουν τον κ. Ξανθό. Όταν ο υπουργός αρνήθηκε, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο. Μάλιστα σημειώθηκαν λιποθυμίες.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για το νέο καθεστώς εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, εξωθεί στην ανεργία 6.000 έως 8.000 απασχολούμενους.

Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι έστησαν ένα τραπεζάκι όπου μαγειρεύουν κοφτό μακαρονάκι ενώ απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου με συρματόπλεγμα.

Το 80% από τους περίπου 8.000 υπαλλήλους στη σίτιση, τη φύλαξη και τον καθαρισμό -δηλαδή περισσότεροι από 6.000- που απασχολούνται στις τρεις αυτές υπηρεσίες των νοσοκομείων βλέπει την πόρτα της εξόδου, καθώς, η κυβέρνηση προσπάθησε να διώξει τους εργολάβους, αλλά μαζί διώχνει και τους εργαζόμενους.

Καταγγελία για βία

Τη βία που χρησιμοποίησε αστυνομικός εναντίον της καταγγέλλει η καθαρίστρια που λιποθύμησε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της έντασης στο υπουργείο Υγείας.

«Είμαι καθαρίστρια εδώ και 14 χρόνια, με χτύπησε στα πόδια ο αστυνομικός», είπε. Στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου αν είδε τον αστυνομικό απάντησε χαρακτηριστικά:  «Εσείς τι λέτε; Αφού είχα και διάλογο μαζί του. Μου έλεγε "φύγε, βγες έξω, τώρα, δρόμο, αυταρχικά". Τι είμαι εγώ για να μου μιλάει αυταρχικά; Θα ήταν γιος μου. Έχω μεγαλύτερη κόρη από αυτόν» είπε.

Τελικά ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός έκανε δεκτή δεκαμελή αντιπροσωπεία των εργαζόμενων.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην κάνουν την προγραμματισμένη πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και θα ξανασυγκεντρωθούν στο υπουργείο την επόμενη Πέμπτη.