Skip to main content

Κατάργηση των δημοτικών τελών στα επιχειρηματικά πάρκα ζητά ο Μίχαλος

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ζήτησε πρόσφατα από τους αρμόδιους υπουργούς τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Φορέων Διαχείρισης και ΟΤΑ

Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα επιχειρηματικά πάρκα και τις αναγνωρισμένες άτυπες συγκεντρώσεις ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κων/νος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ζήτησε πρόσφατα από τους αρμόδιους υπουργούς τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Φορέων Διαχείρισης και ΟΤΑ, με σκοπό τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών που καταβάλουν οι επιχειρήσεις, για πραγματικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των δύο μερών και με προοπτική την αυτοδιαχείριση των Πάρκων από φορείς των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Όμως, όπως επισημαίνει η ΚΕΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόσφατη ρύθμιση που μεσολάβησε με την ψήφιση του Ν.4530/2018, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκαν τα δημοτικά τέλη για όλους τους φορείς που αξιοποιούν ακίνητα του ελληνικού δημοσίου (σύμβαση παραχώρησης κ.λπ.), με σκοπό την ανάπτυξη τους για κάθε χρήση, μεταξύ των οποίων και τα επιχειρηματικά πάρκα, εμπορευματικά κέντρα κ.λπ., δημιουργεί νέα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά επιβάλουν τη γενίκευση αυτής της ρύθμισης για όλα τα πάρκα, προκειμένου να μην καταργηθούν βιαίως οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα και ΒΕΠΕ φορέων της ιδιωτικής οικονομίας, οι οποίες συχνά μάλιστα καλούνται να καταβάλουν διάφορα τέλη, για διάφορους σκοπούς, σε διάφορους φορείς εποπτείας και διαχείρισης των πάρκων.

Ο κ. Μίχαλος ζητά, επίσης, τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης και της ΚΕΔΕ για την εκπροσώπηση των ΟΤΑ Α' Βαθμού, για την εξεύρεση λύσης.