Skip to main content

Μπαλάκι ευθυνών και ένα νέο σχολείο στην Τούμπα «χαμένο»

Το νέο κτήριο έχει κατασκευαστεί από τον Ιούνιο του 2015 αλλά δεν παραδίδεται προς χρήση. Ο Σύλλογος Γονέων εγείρει και ζήτημα ασφάλειας.

Σε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και κεντρικού δήμου έχει εξελιχθεί η υπόθεση της μη παράδοσης προς χρήση ενός νέου σχολικού κτηρίου στην Άνω Τούμπα.  

Πρόκειται για το κτήριο η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015 εντός της σχολικής αυλής του 24ου δημοτικού σχολείου και το οποίο επρόκειτο να στεγάσει το 92ο Νηπιαγωγείο.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού σχολείου καταγγέλλει τη μη έγκαιρη φιλοξενία των νηπίων, εγείροντας παράλληλα ζήτημα ασφάλειας των μαθητών του δημοτικού, λόγω της ύπαρξης περίφραξης εργοταξίου εντός της αυλής.



Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γονείς, «το νηπιαγωγείο προβλεπόταν να λειτουργήσει και να παραδοθεί προς χρήση τον Σεπτέμβριο του έτους 2016, όμως το σχολικό αυτό κτήριο δεν παραδόθηκε προς χρήση και δεν λειτούργησε λόγω κατασκευαστικών αστοχιών και γραφειοκρατίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων».  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν σχολική στέγη για τα παιδιά τους την τελευταία στιγμή, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα λειτουργήσει το κτήριο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Γονέων έχει αποστείλει εξώδικο στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για παντελή αδράνεια και αμέλεια από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Το κτήριο για το νηπιαγωγείο, που βρίσκεται στην οδό Τυδέως, κατασκευάστηκε με εργολαβία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο, επειδή, άλλαξε η νομοθεσία, η οριστική παραλαβή του έργου πρέπει να γίνει από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου όμως αρνούνται να το προχωρήσουν σε διοικητική παραλαβή λόγω των, όπως υποστηρίζουν, αστοχιών που υπάρχουν στην κατασκευή του.



Μάλιστα, σε αυτή την απόφαση του δήμου συνέβαλε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν ο χώρος πλημμύρισε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το Σεπτέμβριο του 2016. Τότε εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτροδότησης του κτηρίου, δεν λειτούργησε το σύστημα απάντλησης, με αποτέλεσμα όλο το υπόγειο να πλημμυρίσει σε ύψος 1,5 μέτρου.

«Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο, ο δήμος δεν κάνει διοικητική παραλαβή λόγω των αστοχιών, η περιφέρεια δεν αναγνωρίζει τίποτα και λέει ότι είναι θέμα του εργολάβου», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Υπατία Σεραφειμίδου, καταγγέλλοντας κωλυσιεργία και αδιαφορία από όλες τις πλευρές.

Το κτήριο το οποίο κατασκευάστηκε, όπως ισχυρίζονται οι γονείς, είναι ακατάλληλο για νηπιαγωγείο, καθώς τα μικρά παιδιά θα πρέπει να ανεβαίνουν σκάλες για να οδηγηθούν στην τάξη τους. Οι υπόλοιποι χώροι του κτηρίου θα χρησιμοποιούνταν για γυμναστήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.  



Όπως ανέφερε στη Voria.gr η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος, αν και εκτίμησε ότι είναι δυνατόν το σχολείο να λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά. Η ίδια πάντως μίλησε και για γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν προκύψει σχετικά τον τρόπο που θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο κτήριο.

Από την πλευρά του,  ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγραψούν και να εξετάσουν τα προβλήματα στο σχολικό κτήριο. «Έχω ζητήσει να λυθεί το θέμα με συνεργατικό τρόπο και όποιες οφειλόμενες εργασίες από την πλευρά του δήμου υπάρχουν, να ολοκληρωθούν. Δεν μπορεί να παίζουμε ποιος έχει την ευθύνη, πρέπει να γίνουν οι επισκευές», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr.

Ο Σύλλογος Γονέων τέλος εκφράζει τις ανησυχίες του και για την περίφραξη που υπάρχει εντός της σχολικής αυλής εδώ και χρόνια, θέτοντας θέμα ασφάλειας των μαθητών. Οι γονείς κάνουν λόγο για μια πρόχειρη κατασκευή από λαμαρίνες, η οποία χωρίζει τους προαύλιους χώρους των δύο σχολικών κτηρίων.

Όπως σημειώνεται μάλιστα στο εξώδικο του Συλλόγου, υπάρχουν ήδη περιστατικά μικροτραυματισμών μαθητών. Οι γονείς ζητούν να προχωρήσουν οι επισκευές των ζημιών στο 92ο νηπιαγωγείο καθώς και να τακτοποιηθεί το θέμα με την περίφραξη της σχολικής αυλής.