Skip to main content

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για την πολιτική αεροπορία

Το νομοσχέδιο για την πολιτική αεροπορία είναι ένα από τα δύο προαπαιτούμενα που μένουν για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολιτική αεροπορία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το οποίο προβλέπει τη σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ.

Πρόκειται για ένα από τα δύο προαπαιτούμενα που μένουν για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τετάρτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου) και την Πέμπτη θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του ν/σ, επιχειρείται αφ’ ενός η λειτουργική και οργανωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της υφιστάμενης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και αφετέρου η διάκριση των αρμοδιοτήτων κανονιστικής ρύθμισης και εποπτείας των αερομεταφορών και αεροναυτιλίας, με σκοπό να ασκηθεί με τρόπο αδιάβλητο, διάφανο και αντικειμενικό η κανονιστική και εποπτική αρμοδιότητα.

Για την επίτευξη του δεύτερου σκοπού, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ακολουθούνται τα διεθνώς παραδεκτά πρότυπα διαχωρισμού της ρυθμιστικής και κανονιστικής αρμοδιότητας από εκείνη την επιχειρησιακής δραστηριότητας. Συστήνεται, λοιπόν, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, με αποστολή την άσκηση των ρυθμιστικών, κανονιστικών, εποπτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των αερομεταφορών, αεροναυτιλίας και των τελών αερολιμένων, αλλά και οικονομικού ρυθμιστή της αγοράς των αερομεταφορών.