Skip to main content

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ

Την εποπτεία του διαγωνισμού θα έχει ανεξάρτητος διεθνής σύμβουλος τον οποίο θα προσλάβει και θα πληρώνει η ΔΕΗ κατόπιν εγκρίσεώς του από την ΕΕ.

Θέματα της διαδικασίας και του διαγωνισμού για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που κατατέθηκε σήμερα.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων θα διεξαχθεί με ευθύνη και δαπάνη της ΔΕΗ, την εποπτεία ωστόσο του διαγωνισμού θα έχει ανεξάρτητος διεθνής σύμβουλος τον οποίο θα προσλάβει και θα πληρώνει η ΔΕΗ κατόπιν εγκρίσεώς του από την Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν δύο νέες από απόψεως ενεργητικού παθητικού και ανθρώπινου δυναμικού ανώνυμες εταιρείες με μοναδικό μέτοχο την ΔΕΗ ΑΕ και με κύριο σκοπό την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση λιγνίτη .

Στην πρώτη εταιρεία εισφέρονται περιουσιακά στοιχεία δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν στην λιγνιτικη ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή της Μελίτη Φλώρινας και στη δεύτερη εταιρεία εισφέρονται αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία δικαιώματα και υποχρεώσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας

Όσον αφορά την διαγωνιστική διαδικασία προβλέπεται η πραγματοποίηση ανοικτού διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού ο όποιος διενεργείται με επιμέλεια της Δ.Ε.Η. για την ανάδειξη των προτιμητέων επενδυτών στους οποίους η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών των νέων εταιρειών

Όσον αφορά το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων όλα τα εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις του προσωπικού της Δ.Ε.Η. που απασχολείται με σύμβαση, ή σχέση εργασίας στους κλάδους που αποσχίζονται μεταβιβάζονται όπως έχουν διαμορφωθεί και υφίστανται κατά την ημερομηνία απόσχισης στην αντίστοιχη νέα ανώνυμη εταιρεία στην οποία εισφέρεται ο κάθε κλάδος

Με βάση το σχέδιο νόμου οι νέες εταιρίες δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη Δ.Ε.Η. εξαιτίας των αποσχίσεων για χρονική περίοδο έξι ετών από την ολοκλήρωση τους.

Για το προσωπικό της Δ.Ε.Η. που απασχολείται σε υπηρεσιακές μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας καθώς και το προσωπικό των υπηρεσιακών μονάδων στην Μεγαλόπολη και στην Μελίτη Φλώρινας το οποίο δεν εισφέρεται κατά την ημερομηνία απόσχισης στις νέες εταιρείες προβλέπονται οι εξής δυνατότητες Α) μετάθεση για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών άλλων μονάδων της ΔΕΗ Β) μετακίνηση σε αλλες θυγατρικές εταιρείες της Δ.Ε.Η. Γ) ενταξη σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου, εδώ.