Skip to main content

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: Πρόβλημα η «μακεδονική» ταυτότητα

Υπάρχουν πάρα πολλά λεπτά σημεία τα οποία πρέπει να φωτιστούν, υποστηρίζει ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΠΑ.ΜΑΚ.

Συζητήσιμη χαρακτηρίζει τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδος και Σκοπίων για τη διευθέτηση της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες» εξηγεί ο κ. Κουσκουβέλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρόκειται για μία διαδικασία συμβιβασμού, ωστόσο «υπάρχουν πάρα πολλά λεπτά σημεία τα οποία πρέπει να φωτιστούν» διότι σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος «να ανατρέψουμε τα όποια οφέλη έχει πετύχει κάποιος, προς τη μία, ή την άλλη πλευρά» και όλα αυτά με αίσθημα ευθύνης, όπως εκτιμά ο ίδιος.

Ειδικά για το επιλεχθέν όνομα, «προτιμότερο ήτανε να πάει σε όλους Republika Severna Makedonija. Αυτό δεν το πετύχαμε, γιατί αυτομάτως σηματοδοτεί τη σλαβική διάσταση του γειτονικού μας κράτους», υπογραμμίζει ο καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑ.ΜΑΚ. και εξηγεί πως «εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να σταματήσουμε τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό των Σκοπίων απέναντί μας».

Από την άλλη, το γεγονός πως το συμφωνηθέν όνομα θα τελεί έναντι όλων (σ.σ. erga omnes), αφορά την προσφώνηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, τονίζει ο κ. Κουσκουβέλης.

Ακολούθως, ο ίδιος χαρακτηρίζει προβληματική τη διάταξη η οποία βαφτίζει «μακεδονική» την ταυτότητα και γλώσσα των γειτόνων, δεδομένου ότι μπορεί «να μην είναι προφανής σε ανθρώπους οι οποίοι είναι ξένοι», παρότι εντός του κειμένου της συμφωνίας φέρεται να υπάρχει διαχωρισμός της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας από την αρχαία ελληνική Μακεδονία και τον πολιτισμό της. Ως παράδειγμα ο καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑ.ΜΑΚ. αναφέρει πως «αν γκουγκλάρουμε Macedonia τι θα μας βγάλει; κι αν γκουγκλάρουμε Makedonia ή Makedonski δεν θα 'χει καμία αναφορά ούτε στο Μέγα Αλέξανδρο, ούτε σε εμάς» και επομένως «και εκεί έχει τεράστια σημασία να εκφραστεί στη σλαβική του διάσταση».

Έτι περαιτέρω, ο κ. Κουσκουβέλης διερωτάται ποιος θα είναι εκείνος ο μηχανισμός, ο οποίος θα παρακολουθεί την επαλήθευση των συμφωνηθέντων, καθώς από τα μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένα σημεία της συμφωνίας, κάτι τέτοιο «δεν το 'χω δει».

Επιπροσθέτως, ο καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑ.ΜΑΚ, καθώς αναφέρει πως «Εγώ δεν είμαι πολύ βέβαιος ότι αυτή η συμφωνία θα περάσει απ' τα Σκόπια», θεωρεί πως «υπάρχει χρόνος στις διαπραγματεύσεις να έρθει κάποιος και να βελτιώσει κάποια πράγματα, ώστε να μην υπάρχουνε δυσκολίες στο μέλλον».

Ερωτηθείς για τις πιέσεις, οι οποίες ενδεχομένως έχουν ασκηθεί στην ελληνική πλευρά από το διεθνή παράγοντα, ο κ. Κουσκουβέλης εκφράζει τη γνώμη πως «η πίεση έρχεται κυρίως απ' το Βερολίνο» και όχι από τις ΗΠΑ, οι οποίες «ενδιαφέρονται πιο πολύ για το τι θα συμβεί στην Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» και συνεπώς την πρωτοβουλία των πιέσεων «την έχει αναλάβει το Βερολίνο από μόνο του», γεγονός το οποίο ο ίδιος το συνδέει με την επερχόμενη έξοδο της Ελλάδος από το μνημόνιο και τον καθορισμό της μεταμνημονιακής επιτροπείας και της ελάφρυνσης του χρέους.