Skip to main content

Καθημερινοί έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά ως το Μεγάλο Σάββατο

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα - Συνεχής παρουσία ελεγκτών στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, σε λαϊκές, κρεοπωλεία και αλλού

Βγαίνουν τα μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ στην αγορά της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων της περιοχής για τους καθιερωμένους ελέγχους στην πασχαλινή αγορά.

Οι έλεγχοι θα είναι στο εξής καθημερινοί και θα είναι εστιασμένοι στα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας κυρίως των τροφίμων. Έλεγχοι γίνονται σε πιο τακτική βάση ήδη από τις 28 Μαρτίου, όμως πλέον θα ενταθούν, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή και από το φαινόμενο της ελληνοποίησης αυγών, αμνοεριφίων και άλλων προϊόντων.

Λιανεμπόριο και λαϊκές αγορές μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών, ενώ διαρκείς θα είναι οι έλεγχοι βάσει του προγράμματος των δυο φορέων στις αγορές του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης (Καπάνι, Μοδιάνο, Βλάλη, Άθωνος, Βατικιώτη κτλ.), στα κρεοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα πώλησης αυγών και τυροκομικών – γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτά τονίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της αγοράς, αλλά και οι επικεφαλής του ΕΦΕΤ.

«Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην πασχαλινή αγορά με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, οδηγεί πάντα σε εξαιρετικά αποτελέσματα και περιορίζει τις στρεβλώσεις», τόνισαν οι αρμόδιοι του ΕΦΕΤ.

Η κ. Πατουλίδου επισήμανε ότι στόχος είναι η συνεχής παρουσία των μικτών κλιμακίων ελέγχου, τόσο προς συμμόρφωση των πωλητών προϊόντων, όσο και προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους καταναλωτές.

«Η τόνωση της παρουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών κυρίως στο λιανικό εμπόριο, δηλαδή στις υπεραγορές, τα ζαχαροπλαστεία, τα αρτοποιεία, τα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, την κεντρική λαχαναγορά, κλπ. είναι αναγκαία. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη διάθεση και πώληση σαρακοστιανών και πασχαλινών ειδών, στην εμπορία και διακίνηση πτηνοτροφικών ειδών (αυγά), προϊόντων ζύμης (τσουρέκια) και πασχαλινών λαμπάδων. Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και στους χώρους σφαγής αλλά και στους χώρους διακίνησης νωπών κρεάτων και οπωρολαχανικών. Η εξαιρετική συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την προστασία της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων τόσο των Θεσσαλονικέων καταναλωτών όσο και των επισκεπτών στην περιοχή μας», εξήγησε η κ. Πατουλίδου.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΦΕΤ έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο τηρείται τα τελευταία χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και συνεπώς την καλύτερη προστασία της αγοράς και των πολιτών. «Μέσω αυτής της στενής συνεργασίας πραγματοποιούνται περισσότεροι και ποιοτικότεροι έλεγχοι, καλύτερος προγραμματισμός και εποπτεία, καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ελέγχων, περισσότερες δειγματοληψίες, ενώ εξοικονομούνται σημαντικά κονδύλια και προσωπικό», τόνισε η κ. Πατουλίδου.