Skip to main content

Κάθειρξη σε Αιγύπτιο αστυνομικό που ξυλοκόπησε θανατηφόρα κρατούμενο

Το δικαστήριο καταδίκασε τον αστυνομικό σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τον «βασανισμό και τον ξυλοδαρμό που οδήγησε στον θάνατο» του κρατουμένου.

Σε οκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας αστυνομικός που υπηρετούσε στην Ισμαηλία της ανατολικής Αιγύπτου διότι ξυλοκόπησε έναν κρατούμενο μέχρι θανάτου και παραποίησε τα αρχεία της αστυνομίας, δήλωσαν δικαστικές πηγές σήμερα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η αστυνομική βαρβαρότητα είναι ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο στην Αίγυπτο και προσθέτουν πως υπάρχει μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Δίκες όπως αυτή του αστυνομικού είναι σπάνιες και όταν γίνονται, συνήθως μετά την άσκηση εφέσεων οι ποινές μειώνονται σημαντικά.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον αστυνομικό σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τον «βασανισμό και τον ξυλοδαρμό που οδήγησε στον θάνατο» του κρατουμένου και σε άλλα τρία χρόνια φυλάκιση διότι πλαστογράφησε υπηρεσιακά έγγραφα για την υπόθεση. Ο καταδικασθείς μπορεί να ασκήσει έφεση.

Το θύμα ήταν ένας μεσήλικας κτηνίατρος, ο οποίος πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση μερικές ώρες αφότου συνελήφθη στο φαρμακείο της γυναίκας του την 25η Νοεμβρίου. Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του σημειώθηκαν διαδηλώσεις και επεισόδια.

Ήταν ένας από τους τρεις ανθρώπους που πέθαναν ενώ κρατούνταν από την αιγυπτιακή αστυνομία μέσα σε μόλις μία εβδομάδα τον Νοέμβριο, γεγονός που πυροδότησε βίαια επεισόδια στην Ισμαηλία και στο Λούξορ, όπου εννέα αστυνομικοί αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη για τον ξυλοδαρμό που προκάλεσε τον θάνατο ενός πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Η καταδίκη καταγράφεται ενώ οι αιγυπτιακές αρχές αντιμετωπίζουν έντονες επικρίσεις μετά τον θάνατο ενός Ιταλού φοιτητή η σορός του οποίου βρέθηκε πεταμένη στην άκρη ενός δρόμου του Καΐρου, με σημάδια βασανιστηρίων. Η Ρώμη αξιώνει οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Το Κάιρο απορρίπτει τις υπόνοιες ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ενέχονται στην υπόθεση.

Η έξαρση των θανάτων τον Νοέμβριο προκάλεσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, κάτι αρκετά ασυνήθιστο, και αποτέλεσε την αφορμή να γίνουν διαδηλώσεις, υπενθυμίζοντας τη λαϊκή οργή εναντίον της αστυνομίας, που είχε συμβάλει να ξεσπάσει η εξέγερση η οποία ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ πριν από πέντε χρόνια.