Skip to main content

Καθυστερεί η διαπραγμάτευση ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit

Το Λονδίνο σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Θα καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας για τον καθορισμό των διμερών σχέσεων που θα έχουν μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στη βρετανική κυβέρνηση, δεν θεωρείται πως μπορεί να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ως προς το ζήτημα αυτό στην πρώτη φάση των συνομιλιών.

Η Ε.Ε. ήλπιζε να επιτευχθεί πρόοδος ήδη στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με τη Βρετανία -οι οποίες επικεντρώνονται στο ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Λονδίνο όταν αποχωρήσει από τους κόλπους της, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας- μέχρι τον Οκτώβριο.

Το Λονδίνο σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρξει «ήπια μετάβαση», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα διατηρήσει «στενή σχέση» με την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, ανέφερε.

«Μία δυνατή προσέγγιση θα ήταν να έχουμε μία προσωρινή τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο».