Skip to main content

ΕΠΑνΕΚ:Καθυστερούν αξιολογήσεις και χρήματα για την επιχειρηματικότητα

Ακόμη δεν άρχισε η αξιολόγηση των προτάσεων για Τουρισμό και Μικρές Επιχειρήσεις, ενώ καθυστέρηση υπάρχει στις Start Ups και τους Πτυχιούχους ΑΕΙ.

Υπομονή και αντοχή στις καθυστερήσεις πρέπει να διαθέτουν όσοι επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από τις δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ, δηλαδή του τομεακού προγράμματος για την "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινομία" 2014-2020, αφού για μία ακόμη φορά θα διαψευσθούν οι υποσχέσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για εκταμιεύσεις μέσα στον Οκτώβριο.

Για μία ακόμη φορά η πορεία των γεγονότων διαψεύδει τις υποσχέσεις. Εκταμιεύσεις χωρίς ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, προεντάξεις, έλεγχο των δικαιολογητικών και οριστικές εντάξεις, πώς μπορούν να γίνουν; Από το Υπουργείο επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά ότι θα προκηρυχθεί ο Β' κύκλος των τεσσάρων δράσεων της επιχειρηματικότητας, όταν ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των αιτήσεων του Α' κύκλου, κάτι που ενδιαφέρει και τους αιτούντες, αφού κάποιοι που απορρίπτονται στην πρώτη προσπάθεια ένταξης, μπορεί να επιθυμούν να ξαναπροσπαθήσουν.

Να σημειώσουμε πως η Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις δράσεις:

- Eνίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

- Νεοφυής Επιχειρηματικότητα.

- Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

- Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον Εκσυγχρονισμό τους.

Ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, από την 81η ΔΕΘ υποσχέθηκε εκταμιεύσεις μέσα στον Οκτώβριο. Μάλλον όμως και αυτή η υπόσχεσή του δεν θα τηρηθεί, όπως δεν τηρήθηκε και η προηγούμενη, τότε δηλαδή που υποσχόταν εκταμιεύσεις τον Ιούλιο.

Και δεν θα υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση, για τους εξής συγκεκριμένους λόγους: Στο πρόγραμμα των Πτυχιούχων ακόμη δεν έχει συγκληθεί η Επιτροπή Αξιολόγησης για να εκδώσει τα πρώτα αποτελέσματα της αρχικής ένταξης. Στο πρόγραμμα Νεοφυής Επιχειρηματικότητα η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μεν, αλλά μόλις πριν λίγες ημέρες και αναμένονται οι εισηγήσεις ( σ.σ ενδεχόμενη διαφοροποίηση αξιολογητών) και εν συνεχεία η σύγκληση της Επιτροπής Αξιολόγησης προκειμένου να εκδοθούν τα αποτελέσματα αρχικής ένταξης.

Στις δύο παραπάνω δράσεις έχουμε καθυστερήσεις, αναμφίβολα, αλλά κάτι γίνεται. Χειρότερα είναι τα πράγματα στα προγράμματα που αφορούν στις Μικρές Επιχειρήσεις και στον Τουρισμό αφού δεν έχει καν αρχίσει η αξιολόγηση των προτάσεων. Μόλις πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε η απόφαση ορισμού της επιτροπής αξιολόγησης για τις Μικρές Επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται ακόμη του Τουρισμού.

Υποτίθεται ότι τα προγράμματα της Επιχειρηματικότητας προχωρούν και θα συμβάλλουν στο να πέσει "νέο" χρήμα στην αγορά. Αλλά αυτά τα 320 εκατ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης, θα αργήσουν και άλλο να τα δούνε οι ενδιαφερόμενοι, πέραν του ότι ένα μικρό τμήμα υποψηφίων θα ωφεληθεί αφού από τις 33.948, θα υπαχθούν μόνο οι 7.048.

Εξάλλου, αυτό το πολυσυζητημένο "νέο" χρήμα που θα πέσει στην αγορά, τα 6,7 δισ. που θα εισρεύσουν στην Οικονομία μέχρι τέλους του έτους, όπως υπόσχεται ο υφυπ. Οικονομίας κ. Χαρίτσης, δεν είναι ακριβώς "νέο" γιατί ένα σημαντικό μέρος αφορά χρωστούμενα από έργα εκτελεσμένα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δηλαδή οφειλές του δημοσίου, ενώ ΣΕΣ 2014-2020 και νέος αναπτυξιακός δεν έχουν αρχίσει ακόμη να ρολάρουν.

Συνεπώς, εαν πράγματι σκοπός είναι η ενίσχυση των μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, των νέων επιστημόνων που θέλουν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στο επιχειρείν, θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητες στο υπουργείο Οικονομίας για να πέσουν πράγματι κάποιοι πόροι στην ιδιωτική οικονομία, αφού μάλιστα η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι όνειρο άπιαστο για τους περισσότερους.