Skip to main content

Κορωνοϊός: Προς γενική απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι προβλέπει το σχέδιο

Το μέτρο αυτό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων, αφού αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να αγνοούν τις συστάσεις

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ως έκτακτο μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το μέτρο αυτό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων, αφού αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να αγνοούν τις συστάσεις και να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες μαζικής εξόδου από τα αστικά κέντρα στη διάρκεια τις προηγούμενες ημέρες, παρά τα νέα προληπτικά μέτρα.

Μετά την τελευταία προειδοποίηση του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη για περιορισμό των μετακινήσεων, χθες δραματικές εκκλήσεις απηύθυναν τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

Πόσο θα δυσκολέψει τη ζωή μας η απαγόρευση κυκλοφορίας; Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν δει κάποιος τους περιορισμούς που ισχύουν σε Γαλλία και Ισπανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το newsauto.gr.

Εκεί, η κυκλοφορία στους δρόμους επιτρέπεται μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις και ο πολίτης φέρει μια υπεύθυνη δήλωση που μπορεί να του ζητηθεί ανά πάσα στιγμή από τους αστυνομικούς που περιπολούν:

• Για εργασία που αποδεικνύεται (με βεβαιώσεις) ότι δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι
• Για αγορές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή ανεφοδιασμό σε πρατήριο καυσίμων – Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ο ηλικιακός και χρονικός περιορισμός , όπως πράττει η Βουλγαρία. Δηλαδή, οι ηλικίες 60 και πάνω να επιτρέπεται η επισκεψη σε σουπερ μαρκετ κλπ μεταξύ 8:30 με 10:30.
• Για επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο
• Για ατομική άσκηση μικρής διάρκειας
• Για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του
• Εφόσον δουλεύει σε κάποιον τομέα που εργάζεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Σε κάθε άλλη περίπτωση άσκοπης μετακίνησης υπάρχουν ποινικές διώξεις και χρηματικό πρόστιμο.

Το «βάρος» της εφαρμογής του μέτρου θα πέσει, σύμφωνα με το Έθνος, στην Αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων που εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης δεχόταν τις πρώτες ημέρες 150 κλήσεις πολιτών ανά οκτάωρο, για περιστατικά μη συμμόρφωσης στους περιορισμούς.

Στην περίπτωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οι αστυνομικοί με συνεχείς ελέγχους θα επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα στους «απείθαρχους».

Επί τάπητος έχει πέσει και η πρόταση να εκδοθούν ειδικές κάρτες, που θα μοιραστούν στους πολίτες για τον έλεγχο των μετακινήσεών τους.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, σημειώνουν για το θέμα ότι «πρόκειται για την έσχατη λύση, καθώς ένα τέτοιο μέτρο παραβιάζει αναγκαστικά την ατομική μας ελευθερία, επιβαρύνει την ψυχολογία των πολιτών και αποτελειώνει την οικονομία».