Skip to main content

Κατηγορηματικά διαψεύδει η Attica Bank τα περί αφερεγγυότητας

Η Attica Bank κατέστησε σαφές με σημερινή ανακοίνωσή της πως θα προχωρήσει «με επιτυχία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της»

Στα 1,02 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, παράλληλα με τα stress tests της ΕΚΤ.

Από το ποσό αυτό τα 857 εκατ. ευρώ αποτελούν το κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε στο βασικό σενάριο της διαδικασίας.

Οι ανάγκες αυτές διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, χωρίς να προσμετρηθούν οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν δρομολογηθεί.

Αυτές είναι οι εξής:

    Η μετατροπή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 95,5 εκατ. ευρώ σε κοινές μετοχές
    Η προσμέτρηση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 104 εκατ. ευρώ που αναλογεί στις προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο που σχηματίστηκαν έως τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η Attica Bank θα υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολούθως θα καθορίσει και το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Η τράπεζα χαρακτηρίζει «παντελώς αναληθή και παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «δήθεν αφερεγγυότητά της και συνεπώς θέση της σε καθεστώς εκκαθάρισης με δημιουργία good bank και bad bank».

Όπως τονίζει, η τράπεζα «θα προχωρήσει με επιτυχία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, με τη στήριξη του βασικού της μετόχου που είναι το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ και που θα συνεχίσει να κατέχει και στο μέλλον το πακέτο των μετοχών της, αλλά και με την πιθανή συμμετοχή και νέων ιδιωτών επενδυτών με τους οποίους βρίσκεται σε στάδιο συνεννοήσεων».

«Τελικώς δε, εάν και εφόσον απομείνει υπόλοιπο ποσό της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου για κάλυψη, με τον πρόσφατο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, θα δικαιούται όπως και οι λοιπές Τράπεζες να καλέσει και αυτή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ) για τη συμμετοχή του», καταλήγει η ανακοίνωση της Attica Bank.

Αποτελέσματα α΄ εξαμήνου

Η Attica Bank έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2015, τα οποία έδειξαν αύξηση 18% στα Οργανικά κέρδη (προ προβλέψεων).

Τα οργανικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41,1 εκατ. ευρώ έναντι οργανικών κερδών 34,7 εκατ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο.

Το αποτέλεσμα προ φόρων του Ομίλου για το Α' εξάμηνο του 2015 μετά τον σχηματισμό 513 εκατ. ευρώ προβλέψεων για επισφαλείς χορηγήσεις διαμορφώθηκε σε ζημία 473,1 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 4,6 εκατ. ευρώ στη συγκριτική περίοδο του 2014.

Αντίστοιχα, το μετά φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 300,3 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 1,1 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου. Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 304,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,5 εκατ. ευρώ τη συγκριτική περίοδο.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 50,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 30/06/2015 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις που διενεργήθηκαν ανήλθαν σε 513 εκατ. ευρώ λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών όπως αποτυπώθηκαν και από την άσκηση του AQR που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι προβλέψεων 30 εκατ. ευρώ που είχαν σχηματιστεί την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Οι σωρευμένες δε προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 1.056 εκατ. ευρώ έναντι 546,3 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2014.

Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 28% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 46,5 εκατ. ευρώ έναντι 50,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενους τόκους ειδικής κατηγορίας χρεογράφων του ελληνικού Δημοσίου.

Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 75,7 εκατ. ευρώ έναντι 77 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο, παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξης του 1,7%.

Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων προ προβλέψεων και αποσβέσεων για πιστωτικούς κινδύνους μειώθηκε κατά 12% και διαμορφώθηκε σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 39,5 εκατ. ευρώ κατά την 30/06/2014.

Οι αμοιβές και τα εν γένει έξοδα προσωπικού, είναι μειωμένα κατά 1,4 εκατ. ευρώ περίπου και διαμορφώθηκαν σε 21,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2015, έναντι 22,7 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2014, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση της τάξης του 6,4%.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 11,5 εκατ. ευρώ περίπου στο εξάμηνο του 2015 παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 8,9% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 2,56 δισ. ευρώ περίπου μειωμένες κατά 21,3% σε σχέση με την 31/12/2014, λόγω των εκροών που σημειώθηκαν εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου 2015.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ περίπου παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισ. ευρώ για το εξάμηνο που έληξε την 30/06/2015.