Skip to main content

Διώξεις σε δέκα στελέχη της Αττικής για κόκκινα δάνεια στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορούνται για χορήγηση δανείων σε τέσσερις επιχειρήσεις χωρίς να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή τους - Οικονομική ζημιά 2,5 εκατ. ευρώ στην τράπεζα.

Την ποινική δίωξη σε βάρος 10 στελεχών της τράπεζας Αττικής παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εγκλημάτων διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης. Ζήτησε να τους απαγγελθεί η κατηγορία της «απιστίας» καθώς κατηγορούνται προκάλεσαν συνολική οικονομική ζημιά 2,5 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, χορηγώντας δάνεια σε τέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης χωρίς να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή τους.

Από υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης κατηγορούνται ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ένας υπάλληλος -εισηγητής, όπως επίσης και τα τραπεζικά στελέχη - μέλη της επιτροπής που ενέκριναν τη χορήγηση δανείων από την Αθήνα. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδική ανακρίτρια για την λήψη απολογιών και την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης.

Η ποινική διαδικασία κινήθηκε ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων της τράπεζας που απολύθηκαν το 2016 και έκαναν λόγο για τη χορήγηση δανείων χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία προέκυψαν επιλήψιμα στοιχεία για τέσσερις δανειακές συμβάσεις με ισάριθμες επιχειρήσεις.

Από την έρευνα προέκυψε ότι: «Τη χρονική περίοδο 2010- 2011 η τράπεζας Αττικής κατέβαλε συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ ως δανειοδότηση στις τέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και ενέχυρα. Δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τις δανειοδοτήσεις. Τελικά τα δάνεια αυτά κατέστησαν προβληματικά και δεν αποπληρώθηκαν».