Skip to main content

Κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης η καινοτομία στην Ελλάδα

H Ελλάδα σε ό,τι αφορά την καινοτομία παρεκκλίνει από τον μέσο όρο της Ε.Ε και απέχει σημαντικά από εκείνες που «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις.

Χαμηλές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε σε θέματα καινοτομίας, κατακτώντας την 22η θέση μεταξύ 28 χωρών της Ε.Ε. στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας 2018 που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η επίδοση αυτή τοποθετεί τη χώρα μας στις μέτρια καινοτόμες χώρες της Ευρώπης (moderate innovator), ενώ βάσει της κατάταξης η Ελλάδα παρεκκλίνει από τον μέσο όρο της Ε.Ε και απέχει σημαντικά από εκείνες που «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις.

Παρότι κατά μέσον όρο οι επιδόσεις της Ε.Ε. στην καινοτομία σημείωσαν βελτίωση κατά 5,8% από το 2010, η χώρα μας μετά το πέρας 8 ετών παραμένει σχετικά στάσιμη, εν αντιθέσει με τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε επίπεδο καινοτομίας.

Ως εκ τούτου, στις πλέον καινοτόμες χώρες της Ε.Ε ανήκει η Σουηδία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο. Σε επιλεγμένους μάλιστα τομείς καινοτομίας, την πρώτη θέση στην Ε.Ε κατέχουν η Δανία, όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας, η Γαλλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη, η Ιρλανδία για την καινοτομία στις ΜμΕ και τον αντίκτυπό της στην απασχόληση και στις πωλήσεις και τέλος το Βέλγιο για τις διασυνδέσεις και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στον πίνακα που ανήρτησε η Επιτροπή για τη συνολική επίδοση των χωρών σε επίπεδο καινοτομίας, χώρες με σημαντικό οικονομικό υπόβαθρο δεν κατόρθωσαν να συμπεριληφθούν στις πρώτες θέσεις. Πάντως, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Γερμανία βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο ή κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (Σλοβενία) σε ό,τι αφορά την καινοτομία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση κατά 6% στις γενικές επιδόσεις της Ε.Ε σε επίπεδο καινοτομίας, ενώ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» που έχει προτείνει η Επιτροπή με προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021- 2027. Εντούτοις, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, εκτός από τη χρηματοδότηση, η ενίσχυση της καινοτομίας απαιτεί και συντονισμένη προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.