Skip to main content

Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε στο τσεπάκι τη συμφωνία με τα Σκόπια

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας

Υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε στο τσεπάκι μας τη συμφωνία αυτή, αυτό επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, μέσω των οποίων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απορρίπτει την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, τόσο για αλλαγή του Συντάγματος όσο και για erga omnes ισχύ της ονομασίας της γείτονος που θα συμφωνηθεί, εκτίμησε πως «υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις που γίνονται για να δώσουν στίγμα στο εσωτερικό, να στείλουν βέβαια σήματα και στη διαπραγμάτευση».

Αναφερόμενος στη δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ ζήτησε να γίνει γνωστό «τι διαπραγματεύεται επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά», ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και ταλαντεύεται ως εκκρεμές μεταξύ της εθνικής λύσης -την οποία είχε συνδιαμορφώσει από το 2007 τουλάχιστον- και μιας προσπάθειας απλώς μικροκομματικής, να κερδίσει κάποιες ψήφους, ψαρεύοντας σε θολά νερά. Και η τελευταία αυτή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Το ελάχιστο που περιμένει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις στα εθνικά ζητήματα, είναι εκεί που υπάρχει εθνικά διαμορφωμένη γραμμή να την ακολουθούν και να μην τη διασπούν και σε κάθε περίπτωση να μην προσπαθούν να κερδίσουν μικροκομματικά οφέλη από τα εθνικά ζητήματα. Δυστυχώς αυτό δεν το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ενόψει, εξάλλου, της συνάντησης -στις 10-11 Μαΐου στο Σούνιο- των χωρών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων με τις χώρες του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες πέντε προς ένταξη χώρες της ΕΕ ο αν. υπουργός Εξωτερικών εξήγησε: «Είναι μία πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να φέρει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων τις βαλκανικές χώρες, αλλά και τις χώρες του Βίσεγκραντ, με τις οποίες έχουμε διαφορές, αλλά και δυνατότητα να βρούμε κοινούς τόπους. Αναπτύσσουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική διπλωματική πολιτική κι έχουμε πολλά πρόσφατα δείγματα ότι αυτή η διπλωματική πολιτική επιφέρει επιτέλους καρπούς –το πιο σημαντικό είναι η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων αρχηγών για το μείζον θέμα που έχουμε, τις σχέσεις μας με την Τουρκία».