Skip to main content

Κατρούγκαλος: Να πούμε «όχι» στον ψυχολογικό πόλεμο της Τουρκίας

Nα μην επιτρέψουμε στην άλλη πλευρά να χρησιμοποιήσει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όπλο ψυχολογικού πολέμου, είπε ο ΥΠΕΞ.

«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή των δύο στρατιωτικών», διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία «έχει γίνει ιδιαίτερα απρόβλεπτη το τελευταίο διάστημα».

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Kontra news, ο κ. Κατρούγκαλος «είναι «σαφές ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θέμα». Ωστόσο, τονίζει ότι η πολιτική της Ελλάδας «παγίως βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θωρακίζεται από αυτό».

«Οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι και να μην επιτρέψουμε στην άλλη πλευρά να χρησιμοποιήσει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όπλο ψυχολογικού πολέμου», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Σημαντικά και ουσιαστικά βήματα με τα Σκόπια»

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά και ουσιαστικά βήματα προς την επίλυση και επαναλαμβάνει ότι η ουσία της διαπραγμάτευσης έγκειται στο «να μην αποτελεί το όνομα όχημα αλυτρωτισμού και εδαφικών επιδιώξεων σε βάρος της χώρας μας».

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ είναι «ισχυρή και επίκαιρη» και παράλληλα, επέκρινε τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι «η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και στα εθνικά θέματα δεν είναι εποικοδομητική».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τον ερχόμενο Αύγουστο «μήνα-σταθμό» για τη χώρα, καθώς «θα επιτύχει την έξοδο ελεύθερη από κάθε «υβριδικό» χρηματοδοτικό μηχανισμό».