Skip to main content

Κατσέλη από Θεσσαλονίκη: Κάθε εβδομάδα χαλαρότερα τα capital controls

Mόνο μέσω της ανάκτησης καταθέσεων οι τράπεζες μπορούν να στηρίζουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Να τεθεί ως εθνικός στόχος η επιστροφή των 111 δισ. ευρώ καταθέσεων, που έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2008 μέχρι σήμερα ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σήμερα το πρωί στη Γενική Συνέλευση της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Για να γίνει αυτό χρειάζεται η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που είναι ευκολότερο να το λέγεται, παρά να γίνεται» σημείωσε η κ. Κατσέλη. Η ίδια εξήγησε πως μόνο μέσω της ανάκτησης καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να στηρίζουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, ώστε να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να μην έχουμε νέες κρίσεις.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ σημείωσε στην ομιλία της ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας σήμερα είναι τα capital controls, για την άρση των οποίων -όπως είπε- υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:
1. Πολιτική ομαλότητα.
2. Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015.
3. Να επιστρέψει η κανονική χρηματοδότηση της ρευστότητας των τραπεζών μέσω των κανονικών διαδικασιών της ΕΚΤ και να περιοριστεί η χρηματοδότηση από τον ELA.

«Η ελληνική κρίση δεν είναι ίδια με την κυπριακή, γι’ αυτό οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν πολύ γρηγορότερα» εκτίμησε η κ. Κατσέλη, η οποία διαβεβαίωσε ότι τα capital controls –κυρίως για τις επιχειρήσεις- θα χαλαρώνουν κάθε εβδομάδα και περισσότερο.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής σημείωσε ταυτόχρονα ότι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», πεδίο στο οποίο όλες οι τράπεζες έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια.