Skip to main content

Κατσέλη: «Ενδιαφέρον ξένων για επτά παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα»

«Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα υπάρχουν για τη χώρα μας και ήδη γίνονται συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία», ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην ημερίδα «τράπεζες κ
Υπάρχει ενδιαφέρον για επτά ξένες, άμεσες, μεγάλες, παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως είπε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέληαπαντώντας σε ερωτήσεις μετά το χαιρετισμό της στην ημερίδα «Τράπεζεςκαι οικονομία, το επόμενο βήμα», που διοργανώνει η εφημερίδα«Απογευματινή».

«Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα υπάρχουν για τη χώρα μας και ήδη γίνονται συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις τον επόμενο μήνα», δήλωσε η υπουργός.

Όπως είπε η κα Κατσέλη, το πρόβλημα που υπάρχει αλλά επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί άμεσαείναι η πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση και ίδρυσηεπιχειρήσεων.

Η υπουργός σημείωσε ότι η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα επιτευχθεί με νέο νομοθέτημα που ετοιμάζεται εντός του Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει προωθεί και το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας που αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα μας να ανέβει αρκετές βαθμίδες στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς σήμερα το σύστημα εποπτείας είναι κατακερματισμένο, αφού διέπεται από τέσσερις διαφορετικές αρχές και αυτό οδηγεί σε περιορισμένη πληροφόρηση και αδιαφάνεια.

Η υπουργός ανέφερε ότι σκοπός είναι η καταρχήν συνεργασία των αρχών που υπάρχουν και στη συνέχεια η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή, αλλά, όπως είπε, το θέμα αυτό θα μπει στο μέλλον στη διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ η υπουργός σημείωσε ότι σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η απλούστευση των διαδικασιών για το ξεμπλοκάρισμα των πόρων, ενώ επιδιώκεται και η «περιφερειοποίηση» των πόρων στο πλαίσιο της αλλαγής των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ. Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου με τα υπόλοιπα υπουργεία και τη συνέχεια των υπουργείων με τη σειρά τους με τις περιφέρειες, «ώστε τα χρήματα στο μέλλον να πιάνουν τόπο», όπως είπε η υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στο ξεμπλοκάρισμα πόρων που δεν έχουν «παγώσει», η υπουργός ανέφερε ότι ήδη έχουν εξοφληθεί προς τους δικαιούχους τα κονδύλια για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μέσω κεντρικών υπηρεσιών και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εξοφληθούν και οι υπόλοιπες.

Για τον κλάδο των μελετών και την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ η υπουργός σημείωσε ότι και γιαυτό τον κλάδο επιδιώκεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης να ξεμπλοκαριστεί.

Σε ό,τι αφορά στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, η υπουργός ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ομαλότητα στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στην ομιλία της η υπουργός σημείωσε ότι οι τράπεζες θα βρουν μπροστά τους τις επισφάλειες. «Πρέπει να επιτευχθεί η μείωση των επισφαλειών», είπε η υπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία των νομοσχεδίων του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης εκφράζοντας την πεποίθησή της για μια ακόμη φορά ότι «θα είναι περιορισμένη», ενώ αρκετές φορές στην ομιλία της σημείωσε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος πέρα από τη σημασία που δίνεται στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας, «διότι αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία θα αυξηθούν οι επισφάλειες - και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες - και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».

Ακόμα, η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι έχει έρθει ο καιρός «να δούμε το Ελληνικό χρηματιστήριο σαν χρηματιστήριο όλης της ευρύτερης περιοχής» και αναφέρθηκε στη σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης και τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας για αντιμονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα στο χαιρετισμό της έθεσε τα ερωτήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ετοιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επόμενη κρίση. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όσο δεν λύνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, θα περάσουν στο τραπεζικό σύστημα.
  
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε πως αυτό το μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ μειώνεται κατά 80 % ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση των μονάδων, δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης για τους επενδυτές και θεσπίζονται αντισταθμιστικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους περιοχών όπου εγκαθίστανται οι μονάδες αυτές (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ.). Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν στα 3 δις. ευρώ, ενώ ο στόχος ως το 2020 είναι να καλύπτουν το 20 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας, έναντι 18 % που είναι ο δεσμευτικός στόχος για την Ελλάδα από την Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου, ο υφυπουργός είπε ότι εντός των ημερών αναμένονται οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις υπουργικές αποφάσεις, που εκκρεμούν από το 2005, προκειμένου να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της αγοράς η οποία, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, θα αποβεί σε όφελος των καταναλωτών. Το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 11 % στο ενεργειακό ισοζύγιο, έναντι 25 % που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνονται ακόμη η υιοθέτηση της Οδηγίας 32 / 2006 με την οποία θεσπίζονται οι επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών και η χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν το κόστος για την υλοποίηση επενδύσεων όπως μονώσεις, αλλαγή καυστήρα, εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα κτίρια κλπ. και θα πληρώνονται εισπράττοντας ένα μέρος από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ, που πληρώνει ο χρήστης του κτιρίου.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η ενεργειακή δαπάνη μόνο για τα κτίρια του Δημοσίου φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ ο κτιριακός τομέας συνολικά απορροφά το 40 % της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς το 89 % των κτιρίων στη χώρα μας κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, οπότε δεν υπήρχε κανονισμός θερμομόνωσης. Χθες έληξε η περίοδος διαβούλευσης για το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό θερμομόνωσης, καθώς και για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο συγκροτείται το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Ο υφυπουργός ανήγγειλε νέα μεταλλευτική και λατομική νομοθεσία με την οποία κωδικοποιείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο, αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες ελέγχου, αναβαθμίζεται το ΙΓΜΕ και προβλέπονται δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας με ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής νέου οικονομικού μοντέλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η παγκόσμια κρίση στοίχισε 4 τρισ. δολάρια, αλλά την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης να βρει τα 100 δισ. που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.