Skip to main content

Κατσέλη: «Το πρόβλημα δεν λύνεται με πάγωμα και μειώσεις μισθών»

Το πρόβλημα της χώρας δεν θα λυθεί με πάγωμα ή μείωση μισθών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ιρλανδίας, τονίζει η υπουργός Οικονομίας μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».
Την εκτίμησή της ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αμέσως, στη βάση των δεσμέυσεών της, εξέφρασε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής.

Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, οι αγορές πρέπει να πειστούν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, για να πετύχει τον τριπλό στόχο α) της δημοσιονομικής εξυγίανσης, β) της αναθέρμανσης της οικονομίας και γ) της παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, σημειώνει, πρέπει να γνωρίζουμε ότι «αν τους δώσουμε το ένα χέρι (στις αγορές), θα μας κόψουν και το άλλο».

Ακόμα, επισημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η υπουργός, ερωτηθείσα σχετικά με προτάσεις περί «παγώματος» των μισθών, που ακολουθούν το μοντέλο της Ιρλανδίας, απαντά ότι αυτή τη στιγμή δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν θα πειστούν οι αγορές με ένα μέτρο παγώματος ή μείωσης μισθών, και αυτό όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που πρέπει να επωμισθούν το κόστος αλλά, πάνω απ’ όλα, γιατί αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Για την Ελλάδα η τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει να κάνει με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση της κατασπατάλησης των πόρων του Δημοσίου», καταλήγει.