Skip to main content

Καβγάς Σταθάκη-Δένδια στη Βουλή για την Eldorado Gold

Ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε την αντιπολίτευση να διευκρινίσει τη θέση της για τις Σκουριές. Για πολιτικό αναχωρητισμό τον κατηγορεί ο Δένδιας.

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, μετά από επίκαιρη επερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τις επενδύσεις και το ΕΣΠΑ.

«Η κυβέρνηση θέλει διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο για να επιλυθούν τα προβλήματα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περισσότερα από τρία ή τέσσερα προβλήματα με την Eldorado Gold.

Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός ζήτησε να διευκρινίσει την άποψή της για το αν η εταιρεία θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις και κάποιους περιβαλλοντικούς κανόνες, ή εάν τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας «η οποία τελεί υπό διαρκή αίρεση από την πλευρά της εταιρείας», η οποία εταιρεία, όπως τόνισε, «αναιρεί συνεχώς τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το δημόσιο». «Αν θεωρείτε ότι φταίει η κυβέρνηση, εσείς γιατί δεν τα λύσατε και δεν προχώρησε η επένδυση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι τη στιγμή που γίνεται ο θόρυβος για την Eldorado Gold, έχουν τοποθετηθεί μεγάλα κεφάλαια σε ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως σε όμιλο της Χαλκιδικής όπου επενδύθηκαν 500 εκατ. ευρώ, και «είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να κατηγορείται ότι διώχνει τις επενδύσεις».

Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος, όπως είπε, «θα είναι πολύ απλός, αντιγραφειοκρατικός και θα δίνει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις για 7 χρόνια».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η επανεκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει και πως τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να διοχετευτούν στην αγορά περί τα 5 δισ. ευρώ.

Σε υψηλούς τόνους απήντησε στον υπουργό Οικονομίας ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει αποκτήσει απόσταση από την πραγματικότητα, και διέπεται από πολιτικό αναχωρητισμό, δημιουργώντας τον δικό της φανταστικό κόσμο».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι ενώ η χώρα χρειάζεται 100 δισ. ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στην εταιρεία την ευθύνη για τις δικές της καθυστερήσεις, αναζητώντας «άλλοθι» και επιδιώκοντας να δημιουργήσει «αριστερά αντίμετρα για το ασφαλιστικό».

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις, αν απολαμβάνουν της μεταχείρισης που απολαμβάνει η Eldorado Gold».

Για χαλαρό τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα κατηγόρησε τον κ. Σταθάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδύσσεας Κωνσταντινόπουλος, και υποστήριξε ότι κινείται στη λογική «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το κορίτσι μου».