Skip to main content

Καββαθάς: H αδήλωτη εργασία θα καταπολεμηθεί με την ανάπτυξη

Το φαινόμενο της αδήλωτης απασχόλησης δεν έχει ερευνηθεί εις βάθος, «τα στοιχεία που έχουμε είναι ανεπαρκή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Επίλυση των βαθύτερων αιτιών της αδήλωτης εργασίας ζητεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζοντας ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για την καταπολέμηση είναι η επίτευξη της ανάπτυξης που δεν διαφαίνεται στην παρούσα συγκυρία.

Μιλώντας στη διαδικασία της τριμερούς επικύρωσης του οδικού χάρτη για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα έθεσε όμως μια σειρά προβληματισμών.

Στην εισήγησή του ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι «οι επιχειρηματίες πλέον δεν επενδύουν ούτε και για την συντήρηση του εξοπλισμού τους. Παράλληλα, καταγράφεται ότι για κάθε 3 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, 10 θέσεις χάνονται. Εάν συνυπολογίσουμε και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αγγίζουν τα 20 δισ., την άρνηση ή την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέες πιστώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αυξάνονται πλέον κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα, διαπιστώνουμε μια εκρηκτική κατάσταση στην αγορά. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες δεν προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αλλά απλά να επιβιώσουν».

Προειδοποίησε για σημαντικό κίνδυνο αποτυχίας στην περίπτωση που η αντιμετώπιση σύνθετων οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων, όπως της αδήλωτης εργασίας, γίνει με όρους που παραπέμπουν σε οικονομίες που δεν βρίσκονται σε κρίση.

Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι εάν ο οδικός χάρτης θα είναι ένα επιτυχημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά η προστιθέμενη αξία του με πραγματικούς κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.

«Υπό αυτό το πρίσμα ο παρόν οδικός χάρτης αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει στην βάση κατανόησης της έκτασης, της φύσης και των παραγόντων εκδήλωσης της αδήλωτης απασχόλησης. Το γιατί δηλαδή. Και τούτο διότι η περίοδος που διανύει η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν χαρακτηρίζεται από ομαλότητα» σημείωσε.

Εκτίμησε ότι το φαινόμενο της αδήλωτης απασχόλησης δεν έχει ερευνηθεί εις βάθος, «τα στοιχεία που έχουμε είναι ανεπαρκή, ενώ νέα χαρακτηριστικά της αποκαλύπτονται».