Skip to main content

Καχριμάκης: Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες

Αισιόδοξος ότι μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου θα καταβληθούν το σύνολο των επιδοτήσεων στους αγρότες όλης της χώρας, εμφανίστηκε ο υφυπουργός
Αισιόδοξος ότι μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου θα καταβληθούν το σύνολο των επιδοτήσεων στους αγρότες όλης της χώρας, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους, σχετικά με τις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας, ο κ. Καρχιμάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν οι επιδοτήσεις» και πρόσθεσε:

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να απορροφάται κάθε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, για αυτό και εντατικοποιήθηκε η προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση σε όλη τη χώρα μέχρι τέλη του μήνα, όπως έχει καθορίσει η ΕΕ».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ «για χρόνια πολιτική αδράνεια» που έβαλε, όπως είπε, σε κυκεώνα τον Ελληνα παραγωγό, ενώ άφησε την ψηφιοποίηση στο 34%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει επιδοτήσεις.

«Για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις, πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Αν επιχειρήσουμε να το κάνουμε νωρίτερα, τα πρόστιμα που θα μας επιβληθούν θα είναι υπερπολλαπλάσια», επεσήμανε ο κ. Καρχιμάκης και πρόσθεσε:

«Αρνούμαστε να ακολουθήσουμε την καταχρηστική πολιτική της ΝΔ που ήθελε τον αγρότη επαίτη. Για αυτό και δημιουργούμε και εκείνες τις προϋποθέσεις και το νομοθετικό πλαίσιο για να μην είναι υπόδουλος καμίας εξουσίας. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μέτρα για την ομαλή ένταξη του αγρότη στην αγορά και να πολεμήσουμε όλους αυτούς που δημιουργούν πρόβλημα στο εισόδημά του».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή της Κέρκυρας, ο κ. Καρχιμάκης υποστήριξε ότι η ψηφιοποίηση από 27% που ήταν επί ΝΔ έφθασε στο 90%, κάτι που αμφισβήτησε ο κ. Χαραλάμπους, υποστηρίζοντας ότι έφθασε μόλις στο 18% και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θα κάνει μια ακόμα «μαϊμού ψηφιοποίηση».

Ακόμα, καταλόγισε τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για την απαράδεκτη, όπως είπε, κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και στα αγροτικά προϊόντα.

«Η τιμή του λαδιού στη Κέρκυρα έφθασε να είναι πιο χαμηλή από ένα μπουκάλι ενός λίτρου νερού. Εμείς ζητάμε να καταβληθούν οι ενισχύσεις και να αποσυνδεθούν από την ψηφιοποίηση», κατέληξε ο κ. Χαραλάμπους.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία να καταγγέλλει την πολιτική της.

«Την προηγούμενη πενταετία, πού ήσασταν; Λείπατε. Έχει πάντα μια επιλεκτική συμπεριφορά στην πολιτική του σύγκρουση το ΚΚΕ. Πόσες επερωτήσεις κάνατε για την ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ;», τόνισε ο κ. Καρχιμάκης.

Οι αναφορές αυτές του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσαν, προς στιγμή, ένταση με τους βουλευτές του ΚΚΕ να διαμαρτύρονται έντονα.

Η παρέμβαση από την έδρα, της Ε΄αντιπροέδρου της Βουλής, Βέρας Νικολαΐδου και η αναφορά της ότι την επόμενη φορά το ΚΚΕ θα καταθέσει στη Βουλή τον πίνακα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισαν απαράδεκτο η κ. Νικολαΐδου να εκφράζει άποψη την ώρα που ασκούσε τα καθήκοντά της στην έδρα, ενώ όφειλε να λειτουργεί ως πρόεδρος όλων των βουλευτών και όχι ως βουλευτής του ΚΚΕ.

Η κ. Νικολαΐδου απάντησε ότι έχει το δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Καρχιμάκης μπορούν να ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Καρχιμάκης παρέπεμψε στις δεσμεύσεις 10 σημείων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τους αγρότες, τονίζοντας ότι «τα έχουμε ήδη δρομολογήσει, θα υλοποιηθούν και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς σε όσα υποσχεθήκαμε να κάνουμε».