Skip to main content

Και η Γουατεμάλα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα ήταν μεταξύ των λιγοστών χωρών που τάχθηκαν εναντίον της απόφασης του ΟΗΕ να καταδικάσει τις ΗΠΑ.

Να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ η πρεσβεία της Γουατεμάλας στο Ισραήλ έδωσε εντολή την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Τζίμι Μοράλες, λίγες ημέρες αφού η κυβέρνησή του τάχθηκε υπέρ των ΗΠΑ στη διένεξη για το τελικό καθεστώς της πόλης.

Με μια σύντομη ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μετακίνηση της πρεσβείας της Γουατεμάλας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή.

Την 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών και προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης στον αραβικό κόσμο και πέραν αυτού, ακόμη και από μέρους δυτικών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Την Πέμπτη, 128 κράτη αψήφησαν τον Τραμπ και τάχθηκαν υπέρ μιας μη δεσμευτικής από νομική άποψη απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προτρέπει τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας.

Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα ήταν μεταξύ των λιγοστών χωρών που, όπως και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τάχθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.