Skip to main content

Οι καινοτομίες του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Τι αλλάζει στη λειτουργία της Περιφέρειας. Ρήγμα στην παράταξη Ιωαννίδη, με δύο περιφερειακούς συμβούλους να υπερψηφίζουν την πρόταση της διοίκησης.

Νέο οργανισμό λειτουργίας απέκτησε από σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπερψήφιση (με αυξημένη πλειοψηφία) της εισήγησης της διοίκησης Τζιτζικώστα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο νέος οργανισμός δέχτηκε την κριτική των περισσότερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες τον καταψήφισαν. Όμως εκτός της συμπολίτευσης (και παρά την κριτική) τον υπερψήφισε και η παράταξη της Νιόβης Παυλίδου, «Πολίτες Μπροστά», αλλά και δυο περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του Γιάννη Ιωαννίδη, οι κ.κ. Βασίλης Γάκης και Παντελής Καζαντζίδης.

Την απόσυρση του σχεδίου της διοίκησης ζήτησε νωρίτερα ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας, για να επανασχεδιαστεί στη βάση των προτάσεων που έκαναν οι εργαζόμενοι και δεν ελήφθησαν υπόψη. Μάλιστα, η πρόεδρος του Συλλόγου, Αφεντούλα Παπαλεξίου, χαρακτήρισε τη δημόσια διαβούλευση που διήρκεσε ένα χρόνο, προσχηματική.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν επειδή όπως λένε αποδυναμώνεται η αυτοτέλεια των περιφερειακών ενοτήτων, δε γίνονται γνωστά τα κριτήρια με τα οποία καταργούνται διευθύνσεις και τμήματα κ.ά.

Τελικά ο νέος οργανισμός υπερψηφίστηκε και προβλέπει σειρά σημαντικών αλλαγών στη λειτουργία της Περιφέρειας.

Η διοίκηση

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το νέο οργανισμό ως «την πιο βαθιά μεταρρύθμιση στο θεσμό των αιρετών Περιφερειών».

«Είναι η πιο ουσιαστική και πλήρης αναμόρφωση οργανωτικού σχήματος, όχι μόνο ανάμεσα στις Περιφέρειες, αλλά συνολικά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άλλωστε, είμαστε οι πρώτοι που υλοποιούμε μια τέτοιας κλίμακας αναδιαμόρφωση, για να υπερβεί επιτέλους στη χώρας μας, ένας δημόσιος φορέας:

- Τις διοικητικές δυσλειτουργίες και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
- Τις χρονικές υστερήσεις που ταλαιπωρούν πολίτες και επιχειρήσεις.
- Τη γραφειοκρατία και τις θολές ιεραρχικές δομές.
- Αλλά και την αβεβαιότητα των εργαζομένων που συχνά οδηγεί, δικαιολογημένα, σε ευθυνοφοβία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας το νέο οργανισμό.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι με την αναδιάταξη των οργανωτικών δομών της Περιφέρειας, αυτή γίνεται πλέον ένας φορέας με εξωστρεφή προσανατολισμό και υπογράμμισε ότι με το νέο οργανισμό μπαίνουν τα πιο γερά θεμέλια για την επίτευξη του τρίπτυχου: Αποδοτικότητα – Οικονομικότητα – Απλότητα και μάλιστα υπογράμμισε ότι επιτυγχάνεται «μείωση του κράτους μέσα από τον περιορισμό των γραφειοκρατικών δομών τουλάχιστον κατά 20%, με παράλληλη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που μάς είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ».

Το τρίπτυχο αυτό επιτυγχάνεται, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «με περισσότερη εκροή υπηρεσιών. Καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης, στον ελάχιστο χρόνο. Βελτιστοποίηση χρήσης πόρων και αύξηση παραγωγικότητας. Ξεκάθαρες ιεραρχικές δομές και καθαρό καταμερισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα ιεραρχικά επίπεδα και τις θέσεις εργασίας. Με αποκέντρωση στην πράξη ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να μετακινηθεί για να τελειώσει τη δουλειά του. Με ενιαία περιφερειακή διοίκηση, λειτουργία και κυρίως νοοτροπία».

Οι καινοτομίες του νέου Οργανισμού είναι:

1. Δημιουργία ειδικής Διεύθυνσης για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας με την φιλοσοφία one – stop – shop.
2. Δημιουργία ειδικού Τμήματος για την Προβολή των Αγροτικών Προϊόντων.
3. Δημιουργία Διεύθυνσης Τουρισμού, με στόχο την προώθηση του 12μηνου τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

«Αυτοί οι τρεις τομείς: καινοτομία, αγροτική οικονομία και τουρισμός, μαζί με τις εξαγωγές, όπου είμαστε η πρώτη Περιφέρεια σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, και δεύτερη συνολικά, καθώς και τις μεταφορές, όπου το 70% των οδικών μεταφορών της χώρας εκτελείται στην Κεντρική Μακεδονία, είναι οι πέντε τομείς που παράγουν πλούτο σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα και αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της οικονομίας της περιοχής μας. Σε αυτούς τους τομείς χτίζουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Και το κάνουμε με πράξεις, με ενέργειες και δράσεις και φυσικά με την αναδιοργάνωση του Οργανισμού λειτουργίας της Περιφέρειάς μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Με το νέο οργανισμό δίνεται, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καινοτομικό περιεχόμενο στο Τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας και Προτυποποίησης και στη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. «Αυτές οι δομές βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή της επένδυσής μας στην καινοτομία, καθώς η πρώτη σχεδιάζει και προτυποποιεί διαδικασίες και έντυπα και η δεύτερη αναλαμβάνει την αυτοματοποίησή τους και τη διάχυση της γνώσης και των υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο, δεν είναι μόνο ότι θα περιορίσουμε το γνωστό «χαρτομάνι» του δημοσίου, ούτε το γεγονός ότι εδώ αντανακλάται η ισχυρή δέσμευσή μας για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, είναι κυρίως, το ότι καθιστούμε τις διαδικασίες κοινές και τα βήματα συγκεκριμένα», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ταυτόχρονα εισάγεται ο θεσμός της Υποδιεύθυνσης, σε πρώτη φάση σε δυο Γενικές Διευθύνσεις, οι οποίες σηκώνουν τον κύριο όγκο του προϋπολογισμού της ΠΚΜ (σχεδόν το 85%). Ο κ. Τζιτζικώστας προανήγγειλε περισσότερες, ευρύτερες και πιο διεισδυτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο προγραμματισμός της διοίκησης της Περιφέρειας περιλαμβάνει στο επόμενο διάστημα:

- Την επαναξιολόγηση από το μηδέν του προϋπολογισμού και τον επανασχεδιασμό του.
- Την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.
- Το μεγάλο διοικητικό project της και αυτοματοποίησης των διαδικασιών.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι ο οργανισμός είναι κορμός της οργανωτικής αλλαγής στην Περιφέρεια και ανακοίνωσε ότι θα συμπληρωθεί με τον κανονισμό λειτουργίας και θα αξιολογηθεί σε ενάμιση χρόνο.

Ο περιφερειάρχης είπε ξεκάθαρα ότι με το νέο οργανισμό δεν επιδιώκεται εξοικονόμηση θέσεων εργασίας (άρα δε συνεπάγεται απολύσεις) και τόνισε ότι όλοι θα κρίνονται βάσει απόδοσης και πριν από κάθε αξιολόγηση ή έλεγχο κάθε εργαζόμενος θα γνωρίζει τι καλείται να κάνει και πως...

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα σημείωσε ότι ο νέος οργανισμός θα επανεξεταστεί και θα κριθεί εκ νέου από το Περιφερειακό Συμβούλιο το αργότερο σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω και να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις διαπιστωθούν στην πράξη. Παράλληλα, υιοθέτησε προτάσεις που κατέθεσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα αυτοί να υπερψηφίσουν τον νέο οργανισμό.

Αντιπολίτευση

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε λόγο για προσχηματική δημόσια διαβούλευση, για έναν οργανισμό που βασίζεται σε θεωρητικό σχέδιο κι όχι σε συγκεκριμένη μελέτη και ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου. Στην εισήγησή του ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Ανδρίτσος, άσκησε κριτική, πλην όμως οι κ.κ. Καζαντζίδης και Γάκης τελικά διαφοροποιήθηκαν και υπερήφισαν την πρόταση της διοίκησης.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε την κατάργηση κρίσιμων τμημάτων, ειδικά από τις περιφερειακές ενότητες εκτός Θεσσαλονίκης, οι οποίες υποβαθμίζονται και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη διαχείριση των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Τελικά καταψήφισε την πρόταση

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, χαρακτήρισε τη συζήτηση «φιέστα» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι απείχαν.

Η παράταξη «Συμμετέχω» τόνισε ότι με το νέο οργανισμό αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων για να ενισχυθούν οι κεντρικές υπηρεσίες, ενώ παρατηρείται και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του περιφερειάρχη. Οι περιφερειακοί της σύμβουλοι καταψήφισαν.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Ζιώγας, είπε ότι εκχωρούνται αρμοδιότητες της Περιφέρειας σε ιδιώτες σε μια σειρά από τομείς στη λογική των πολιτικών της ΕΕ, όπως στην υγεία και την πρόνοια και η παράταξη καταψήφισε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, αν και έκανε παρατηρήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, τόνισε ότι υπερψηφίζει το νέο οργανισμό διότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και αξιοποιώντας τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους αποτελεσματικά. Η παράταξη υπερψήφισε την πρόταση της διοίκησης.

Ο επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε πολλές από τις προβλέψεις, ειδικά για καταργήσεις τμημάτων και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος. Καταψήφισε τον οργανισμό.

Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, είπε ότι γίνεται προσπάθεια ενοχοποίησης του δημοσίου και του δημοσίου υπαλλήλου και στην περίπτωση του νέου οργανισμού της Περιφέρειας και προωθείται εσωτερικός κανιβαλισμός ανάμεσα στους υπαλλήλους. Επίσης, καταψήφισε τον οργανισμό.