Skip to main content

Και νέα επεισόδια στη Νάντη

Τρίτη διαδοχική νύχτα έντασης και επεισοδίων στη γαλλική πόλη μετά τον θάνατο 22χρονου από αστυνομικά πυρά το βράδυ της Τρίτης

Από τη συνοικία Μπρέιγ της Νάντης, τόπο της τραγωδίας για τον 22χρονο Αμπουμπακάρ που έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό αστυνομικού στο λαιμό, τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες ύστερα από τρεις νύχτες, μετακινήθηκαν χθες το βράδυ στη βόρεια πλευρά της πόλης. Στη συνοικία Μποτιέρ συγκεκριμένα, οι εμπρησμοί ήταν το βασικό μέσο διαμαρτυρίας. Η αρχή έγινε σε ένα επαγγελματικό γυμνάσιο, όπου ο φύλακας με την οικογένειά του χρειάσθηκε να μετεγκατασταθούν. Σημειώθηκαν επίσης εμπρησμοί σε ένα βενζινάδικο και τουλάχιστον σε δέκα αυτοκίνητα.

Ο τελικός αριθμός των καμένων αυτοκινήτων ανέρχεται σε πενήντα μέσα στο τριήμερο. Τρία άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ένας 14χρονος με ένα δοχείο βενζίνης στα χέρια. Υπό κράτηση είναι και ο αστυνομικός που πυροβόλησε.

Δεν γίνονται πιστευτές στον κόσμο οι εξηγήσεις των αστυνομικών

Οι κάτοικοι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε έναν άοπλο οδηγό γιατί βρέθηκε σε κατάσταση άμυνας. Έτσι στη Μπρέιγ οργάνωσαν χθες το απόγευμα μια λευκή πορεία με μερικές χιλιάδες άτομα που ζητούσαν «αλήθεια και δικαιοσύνη» για τον Αμπού.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε, σταμάτησαν για έλεγχο έξι ένοπλοι από την ομάδα των γαλλικών ΜΑΤ που τυχαία έκαναν περιπολία στη συνοικία. Ο οδηγός έβαλε όπισθεν για να ξεφύγει. Οι ένστολοι λένε ότι με την όπισθεν κινδύνεψε να κτυπήσει παιδάκια που έπαιζαν πιο πέρα ενώ κάτοικοι αυτόπτες μάρτυρες θεωρούν ότι τα παιδάκια είναι παραμύθι των αστυνομικών.

Για να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ αστυνομίας και πολιτών όλο και περισσότεροι ζητούν την  επαναφορά της «αστυνομίας της γειτονιάς» που καταργήθηκε επί Νικολά Σαρκοζί.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle