Skip to main content

Και ο ΟΑΕΕ διεκδικεί χρήματα από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ

Ποσό της τάξης των 150 εκατ. διεκδικεί το Ταμείο καθώς τα χρέη γίνονται... βουνό και οι εισφορές που εισπράττονται είναι περιορισμένες.

Χρηματικό ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ θα διεκδικήσει ο ΟΑΕΕ από τον ασφαλιστικό κουμπαρά (ΑΚΑΓΕ), προκειμένου να βγάλει χωρίς προβλήματα τη χρονιά, παίρνοντας... σειρά, μετά την προσφυγή του ΙΚΑ

Το Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων αναμένεται να λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ποσά επιπλέον των 834 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο ΟΑΕΕ «ζει» στην κυριολεξία με δανεικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι φέτος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Σήμερα, από τις 701.148 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ(και του ΤΑΝΠΥ), οι 538.087 είτε είναι οφειλέτες (296.720 άτομα), είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο ταμείο (241.367 άτομα). Συνεπώς μόλις 163.061 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές της τάξης των 231,5 εκατ. ευρώ το δίμηνο, αντί ποσού 454,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εισπραξιμότητα των τρεχουσών εισφορών κινείται πέριξ του 50%, με τη μέση εισφορά να εκτιμάται στα 326 ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα, συνεπώς, για τον επόμενο χρόνο, που θα είναι και ο χρόνος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα, είναι η αύξηση των εσόδων λόγω της αύξησης της εισπραξιμότητας.