Skip to main content

Η ηχηρή προειδοποίηση του ΣΕΒ για την επιτροπεία και το Grexit

Αν συνεχισθεί η επιτροπεία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, χωρίς προοπτική εξόδου, τότε οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι σημαντικές, εκτιμά ο ΣΕΒ

Ακόμα και για ενδεχόμενο Grexit κάνει ανοικτά πλέον λόγο ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ) σε ανάλυση του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. To σχετικό κείμενο υπογράφεται από τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Συνδέσμου (Μιχάλης Μασουράκης), που θεωρείται ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους στο εγχώριο σύστημα, και όπως είναι φυσικό, το γεγονός προκαλεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και βεβαίως, σε ορισμένους κύκλους ανησυχία.

Η ανάλυση του ΣΕΒ αναφέρει ότι αν συνεχισθεί η σημερινή επιτροπεία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, χωρίς προοπτική εξόδου, για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, τότε οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης (Grexit) είναι σημαντικές. Στην ουσία, αυτό το οποίο περιγράφεται από τον ΣΕΒ είναι μια εικόνα απογοήτευσης, ως προς την επόμενη μέρα της χώρας, αλλά και τις εναπομείνασες αντοχές της, που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα απενενοημένο διάβημα.

Ωστόσο, το ακόμα πιο ανησυχητικό σημείο των καιρών έχει να κάνει και με κάτι άλλο, παρεμφερές, με το θέμα του Grexit. Συγκεκριμένα, όπως παρατηρεί το τελευταίο διάστημα η Voria.gr, φουντώνει παράλληλα με το Grexit και η συζήτηση για την επιστροφή της δραχμής στις συναλλαγές. Η σχετική αρθρογραφία τις τελευταίες μέρες είναι πυκνή και σοβαρή και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, εντός και εκτός συνόρων. Κι αυτό γιατί – σύμφωνα με σοβαρούς αναλυτές – δείχνει ότι υπογείως κάτι κυοφορείται στην ελληνική κοινωνία.