Skip to main content

Και ξαφνικά παγώνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κοινή είναι η αίσθηση, ότι η DG Comp, αλλά και οι άλλες διευθύνσεις της Κομισιόν, έχουν «κουραστεί» με τα πισωγυρίσματα της Ελληνικής κυβέρνησης.

Με τον όρο «τοξικός» ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο η χώρα μας, όταν η συζήτηση έρχεται στην περίπτωση της, στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Κι όχι απαραίτητα  για το θέμα της αξιολόγησης, αλλά σχεδόν για οτιδήποτε.

Κοινή είναι η αίσθηση, για παράδειγμα, ότι η DG Comp, αλλά και οι άλλες διευθύνσεις της Κομισιόν, έχουν «κουραστεί» με τα πισωγυρίσματα της Ελληνικής κυβέρνησης σε διάφορα θέματα στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων ή της αναδιάρθρωσης των χρηματοπιστωτικών ομίλων, στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό – και πλέον πρόσφατο - παράδειγμα; Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ενώ ηκυβέρνηση έχει συμφωνήσει από τον Νοέμβριο του 2015 στην πώλησή της θυγατρικής της ΕΤΕ, τώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποστέλλει επιστολές στις Βρυξέλλες, με αίτημα να μην προχωρήσει η πώληση της εταιρείας. Μάλιστα η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει η πώληση της επιχείρησης να έχει συμφωνηθεί πριν το τέλος του 2016.

Κι όλα αυτά, ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει, οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει τις μη δεσμευτικές τους προσφορές ενδιαφέροντος και οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, έχουν ξεκινήσει. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εμπλοκής; Στην ΕΕ να εκνευριστούν για μια ακόμα φορά με την ελληνική περίπτωση, ενώ οι επενδυτές που έχουν έρθει και ενδιαφέρονται, να εξαφανιστούν. Κι όταν έρθει η ώρα να ξαναμπεί η πώληση σε τροχιά, να μην εμφανίζεται κανένας.