Skip to main content

ΚΕΕΛΠΝΟ: 26 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης από τον Οκτώβριο

Αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνολικά 26 άτομα που νοσηλεύτηκαν για γρίπη έχασαν τη ζωή τους από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση (16-22 Ιανουαρίου), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι θάνατοι αυτοί προήλθαν από επιπλοκές, ενώ οι 21 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 5 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 26 που πέθαναν, μόνο το 23% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Πρόκειται για 16 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη. Από τα 25 (96,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, σε ένα 1 (3,8%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 18 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 25 (96,2%) από τα 26 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ'αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (20%).

Συνολικά έχουν καταγραφεί 144 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και μόνο το 21% του συνόλου των ασθενών αυτών είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Κατά την εβδομάδα (16-22 Ιανουαρίου ) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 310 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα όλα από νοσοκομεία. Τα 164 (52,9%) εξ΄αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 156 (95,1%) ήταν τύπου Α και τα 8 (4,9%) ήταν τύπου Β. Τα 132 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα (100%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) .

Αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.