Skip to main content

Καίγονται για την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μεγάλο το οικονομικό αλλά και το πολιτικό κόστος από την επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις.

Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στον κλάδο αλλά και στις χιλιάδες των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία αλλά και σχολές/κολλέγια. 

Οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες που η μέχρι εχθές κυβέρνηση Τσίπρα, θορυβημένη, ψάχνει σε συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς υπουργούς που θα αναλάβουν, να βρει τρόπους να περάσει τρίμηνη αναστολή του μέτρου, σε πρώτη φάση. Αλλά το πρόβλημα έχει νομικές δυσκολίες στην επίλυσή του, γιατί κλείνει η Βουλή.

Τελικώς, το κόστος θα είναι μεγάλο και όχι μόνο για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τους σπουδαστές και μαθητές, αλλά και για όσους κυβερνητικούς υποστήριξαν, παρά την Κοινοτική Οδηγία που εξαιρεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες από το ΦΠΑ, να περάσουν την ιδιωτική εκπαίδευση από το 0%, στο 23%.

Το μέτρο αφορά όλα τα επίπεδα και όλες τις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Επίσης, η ηγεσία του Οικονομικών που σήμερα παραδίδει, επεδίωκε την αναστολή της επιβολής, να αφορά όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια/σχολές. Τουλάχιστον να υπάρξει τρίμηνη αναστολή, για να δούνε μετά πως θα αντικαταστήσουν το μέτρο που επιβλήθηκε αδίκως - προφανώς υπερίσχυσαν οι απόψεις αυτών που βάλουν κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης- με κάτι άλλο!!

Ωστόσο μεγάλο μέρος της ζημίας έχει ήδη γίνει, ασχέτως του αν τελικώς αποσυρθεί το μέτρο. Οι γονείς αντιδρούν ακόμη και στην περίπτωση που οι φροντιστές και σχολάρχες τους ζητούν να πληρώσουν ένα μέρος του ΦΠΑ, 8%-10% έστω, αφού το υπόλοιπο υπόσχονται να προσπαθήσουν να απορροφήσουν τα εκπαιδευτήρια.  

Ο κόσμος της εκπαίδευσης, με το συγκεκριμένο μέτρο, δέχθηκε κυριολεκτικώς ένα σοκ, αφού σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. στους μαθητές που φέτος φοιτούν στη Γ' Λυκείου, οι εγγραφές είχαν γίνει με τη λήξη της τελευταίας χρονιάς, σε συμφωνημένες παλιές τιμές.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικού αντιδρούν συντονισμένα και για τη Δευτέρα η Ομοσπονδία των φροντιστών (ΟΕΦΕ) έχει συγκαλέσει, στη1 μ.μ., πανελλαδική συγκέντρωση αντιπροσώπων στα γραφεία της Αθήνας, Σόλωνος 142.