Skip to main content

Κέντρο Διαμαντιών η Λάρνακα

Σε Παγκόσμιο Κέντρο Διαμαντιών επιθυμεί να καταστήσει την Κύπρο ο Ρωσοεβραίος δισεκατομμυριούχος, Λεβ Λεβιέφ.

Ο Ρωσοεβραίος δισεκατομμυριούχος, Λεβ Λεβιέφ, προσβλέπει στο να καταστήσει την Κύπρο το επόμενο Παγκόσμιο Κέντρο Διαμαντιών. Πρόκειται για μία αγορά στην οποία διακινούνται πολλά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και η Κύπρος έχει όλα τα φόντα να καταστεί το επόμενο διεθνές κέντρο.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Ιωσήφ Βραχίμης, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Flexi Consultants (Cyprus ) Ltd,  που ενεργεί στην Κύπρο για λογαριασμό του εν λόγω επιχειρηματία, η γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου και το γεγονός πως είναι μέλος της ΕΕ την καθιστούν ως ένα εξαιρετικό σημείο για μετατροπή σε κέντρο διαμαντιών.

Παρόμοια κέντρα από τα οποία η Κύπρος μπορεί να πάρει μέρος της πίτας, όπως  εξήγησε στο «InBusinessNews» o κ. Βραχίμης είναι το Ισραήλ και το Ντουμπάι. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2008, μόνο στο Ντουπάι, έγινε εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών αξίας 18 δισ. δολ. Ο όμιλος εταιρειών του κ. Lev Leviev, την περίοδο 2007-2011 διακίνησε πέραν των 5 δισ. δολ. μόνο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ομίλου του στην Κύπρο.

Η εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή», εξηγεί ότι το πρώτο στάδιο στην όλη διαδικασία είναι να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εκδίδει το πιστοποιητικό γνησιότητας «Kimberley Certificate» για ακατέργαστα διαμάντια και σε δεύτερο στάδιο η δημιουργία Κέντρου Διαμαντιών στην Κύπρο, όπου η παρουσία του στρατηγικού επενδυτή θα είναι καταλυτική.   

Για το σχετικό θέμα κατατέθηκε μελέτη στην υπουργό Εμπορίου κα. Πραξούλα Αντωνιάδου, στην οποία κατατίθενται και τα οικονομικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό κράτος, παραθέτοντας τρία διαφορετικά σενάρια όπου λειτουργούν στα αντίστοιχα κέντρα διαμαντιών.

Για να προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από Κυβερνητικής πλευράς.

Το βασικότερο είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εισχωρήσει στον Σύνδεσμο με τα άλλα κράτη μέλη που συναλλάσσονται στον τομέα των Διαμαντιών. Στον συγκεκριμένο Σύνδεσμο, που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, συμμετέχουν 46 χώρες και όλες οι χώρες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το φορολογικό καθεστώς για το συγκεκριμένο τομέα το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει εισήγηση να γίνει με το ίδιο σκεπτικό που έγινε για τον κλάδο της ναυτιλίας, ώστε να προσελκυσθούν όσο το δυνατό περισσότεροι επιχειρηματίες και εταιρείες από το συγκεκριμένο τομέα.

Ο Μακεδών