Skip to main content

Κέντρο εμπορικής και τουριστικής κίνησης το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Αποτελώντας σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλάζει μορφή αποσκοπώντας στη μετατροπή του σε εμπορικό και τουριστικό κέντρο.
Το γεωγραφικό του πλεονέκτημά επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς  αποτελεί την κύρια δυτική θαλάσσια πύλη της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Νοτίων Βαλκανίων στην Δυτική Ευρώπη ενώ εξυπηρετεί την εμπορευματική κίνηση και των χώρων της Μέσης Ανατολής.

Το νέο λιμάνι εγκαινιάστηκε το 2003 με σκοπό τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ε.Ε. χωρίς ενδιάμεση διέλευση από χώρες εκτός της Ένωσης. Μετά την ολοκλήρωση και των εναπομεινάντων δύο φάσεων (Β και Γ) προβλέπεται η δημιουργία δικτύου μαρίνων, η ανάπτυξη Τουριστικού Λιμένα, η αξιοποίηση των νέων Επιβατικών Σταθμών και η κατασκευή Εκθεσιακού και Συνεδριακού πολυχώρου στον παλαιό λιμένα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.ΛΗΓ, από το λιμάνι ετησίως διακινούνται 2 εκ. τόνοι εμπορευμάτων μέσω φορτηγών διεθνών μεταφορών καθώς αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο λόγω της σύγκλησης των αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού. Η Εγνατία μάλιστα ξεκινά μέσα από το λιμάνι και στο μέλλον υπολογίζεται να αποτελέσει το κέντρο των μεταφορών στη Νότια Βαλκανική και κατ επέκταση στην Ασία. Ακόμα ελάχιστα απέχουν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας με Αλβανία και F.Y.R.O.M..
 
Δυνατή είναι επίσης η εκμετάλλευση των θαλάσσιων αρτηριών και κυρίως του σημαντικότατου διάδρομου της Αδριατικής. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κόστους μεταφοράς, της ταχύτητας, και της ασφάλειας του διαδρόμου της Αδριατικής έναντι των οδικών αξόνων μέσω Βουλγαρίας – Ρουμανίας προς το βορρά ή μέσω Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ – Αλβανίας, έχουν καταστήσει τον θαλάσσιο διάδρομο της Αδριατικής ως τον σημαντικότερο άξονα μεταφορών των νοτίων Βαλκανίων με την Ευρώπη.

Τα παραπάνω καθιστούν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας επικείμενο κέντρο εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης. Η ολοκλήρωσή της κατασκευής του νέου λιμανιού αναμένεται να αποτελέσει μοχλό οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής άνθησης για την ευρύτερη περιοχή.

Φ.Λ