Skip to main content

Κέρδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ κέρδη σημειώνει και η Γουόλ Στριτ μετά τη στήριξη της Κίνας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε υψηλό επίπεδα 27 μηνών, καθώς ο κλάδος των ορυχείων δέχθηκε ώθηση από την άνοδο των τιμών του χαλκού σε ιστορικά υψηλά. Ο όγκος των συναλλαγών παραμένει πάντως περιορισμένος εν όψει των εορτών.

Στήριξη στην αγορά πρόσφεραν και οι δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου ότι το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών αρχών για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων στην ευρωζώνη. Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,02%, ο GDAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,85%, ενώ ο CAC στο Παρίσι κέρδισε 1,09%.

Ανοδικά κινείται και η Γουόλ Στριτ λόγω θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και συγχωνεύσεων, με τον δείκτη Standard & Poor΄s 500 να ενισχύεται σε νέο υψηλό διετίας. Στις εξαγορές των Martek Biosciences Corp. και Chrysler Financial επικεντρώνεται επίσης το επενδυτικό κοινό. Την ίδια στιγμή αμβλύνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ε.Ε. μετά τις καθυσηχαστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Wang Qishan ότι η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα άμβλυνε τις ανησυχίες. Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,34% και ο Nasdaq κατά 0,39%.