Skip to main content

Κι άλλη επαρχία της Σερβίας ξεσηκώθηκε

Οι διαδηλώσεις μουσουλμάνων σε επαρχίες της Σερβίας που ζητούν την αυτονομία τους και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Ελλάδα.

Πριν από ένα μήνα υπήρξαν διαδηλώσεις στο Πρέσεβο της Σερβίας, όπου οι μουσουλμάνοι διαδήλωσαν απαιτώντας παραχώρηση αυτονομίας της περιοχής, που είναι ένα πρώτο βήμα για απόσχιση.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική -που δημιούργησε και το κράτος του Κοσσυφοπεδίου- ήταν η σειρά προχθές των μουσουλμάνων του Σαντζάκ να επαναδηλώσουν την επιθυμία τους κι αυτοί για αυτονομία, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη των αποδήμων συμπατριωτών τους, που ήδη ίδρυσαν το «Κίνημα Αυτονομίας του Σαντζάκ», με επικεφαλής τον μουφτή Μουαμάρ Ζουκόρλιτς.

Να σημειωθεί, ότι οι περιοχές της νότιας Σερβίας που ξεσηκώθηκαν, υποστηρίζουν ότι συμπληρώνεται 100ετία από τη στιγμή που η περιοχή «Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια» παραχωρήθηκαν στη Σερβία, με τη λήξη του πρώτου βαλκανικού πολέμου, και οι συνθήκες παραχώρησης άλλαξαν.

Κι ενώ η Σερβία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται αυτονομία οι περιοχές, αλλά μπορούν να συμβιώσουν οι πολλές κοινότητες σε μια πολυεθνική κοινωνία, στην ιστοσελίδα «intermezzo.ba» τονίζεται ότι οι μουσουλμάνοι δεν θέλουν να αποσπαστούν, αλλά η αυτονομία θα σημαίνει «περιφερειοποίηση, που είναι από τα θεμελιώδη αξιώματα των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών». Στο δε περιοδικό του Σεράγεβο «Saf» σημειώνεται πως η κίνηση έχει πολλούς υποστηρικτές και σε άλλες περιοχές, και αναφέρει φυσικά τους μουσουλμάνους της Βοσνίας.

Είναι φυσικό να ζητούν «περιφερειοποίηση», αφού πλέον έγινε και στην Ελλάδα αντιληπτό, ότι με τις Περιφέρειες και την απευθείας επαφή με τα ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα -παρακάμπτοντας την κεντρική εξουσία των Αθηνών- τίθεται το σπέρμα αυτοδύναμης ανάπτυξης κάθε Περιφέρειας, με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό όταν «έρθει το πλήρωμα του χρόνου». Υπενθυμίζουμε δε, ότι οι εμπνευστές δημιουργίας προβλημάτων διάσπασης στις χώρες, προβάλλουν το αίτημα για αυτόνομη Κρήτη, με το -ανύπαρκτο- επιχείρημα ότι το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια «προσωρινής» ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.