Skip to main content

Κι άλλο αμερικανικό ερευνητικό πλοίο «κατεβαίνει» στην Κύπρο

Το πλοίο της αμερικανικής εταιρίας Exxon έρχεται από την Χάιφα, όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, για τον ίδιο λόγο

Σήμερα, «κατεβαίνει» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής Exxon. Αποστολή του; Η τεχνική προετοιμασία της εξόρυξης που ξεκινά το φθινόπωρο, οριστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά τις πρώτες εργασίες του άλλου πλοίου της Exxon που βρίσκεται στο συγκεκριμένο οικόπεδο περίπου εδώ και μια εβδομάδα. Προφανώς, κάτι ενδιαφέρον έχει εντοπισθεί.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο της αμερικανικής εταιρίας έρχεται από την Χάιφα, όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, για τον ίδιο λόγο. Δηλαδή, συμμετέχει σε εξορύξεις του κράτους του Ισραήλ στην εκεί ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι ανοικτά του Ισραήλ, βρίσκονται και τα πλοία του 6ου στόλου, στο πλαίσιο άσκησης, που τελειώνει. Το θέμα είναι πού θα κατευθυνθούν αμέσως μετά. Το πιθανότερο είναι ότι κι αυτά θα πάρουν την άγουσα προς την Κύπρο, για να «επιτηρούν» τις εκεί εργασίες, έστω κι εκ του μακρόθεν.

Στο μεταξύ, σε ένα εξαιρετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας WSJ μπορεί κανείς να βρει όλο το γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη στιγμή. με τα κοιτάσματα αερίου και τις εταιρίες που εμπλέκονται σε αυτό το μπρα ντε φερ (σσ για όσους ενδιαφέρονται θα το βρουν εδώ: https://www.wsj.com/articles/mediterranean-gas-bounty-suddenly-seems-within-big-oils-reach-1520967292)

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα απηχεί τις απόψεις του βαθέως κατεστημένου στην Ουάσιγκτον ασφαλώς και «λέει πολλά» από μόνο του...