Skip to main content

Κι όμως, οι Ελληνες δεν πωλούν «σκοτωμένα» τα ακίνητα τους

Σε μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τις συναλλαγές 2016-2017 προέκυψε ότι το 70% των πράξεων πραγματοποιήθηκε σε εύλογο τίμημα.

«Άμυνα». Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει καλύτερα από οποιαδήποτε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα της κρίσης, όταν έρχεται η ώρα να τα πουλήσουν. Κι αυτό γιατί προτιμούν να μην προχωρήσουν στην συγκεκριμένη κίνηση, αν δεν βρουν τα λεφτά που ψάχνουν.

Σε μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και επί ενός δείγματος 800 πραγματικών συναλλαγών της περιόδου 2016-2017, προέκυψε ότι το 70% των πράξεων πραγματοποιήθηκε σε εύλογο τίμημα. Στον αντίποδα και παρά την κρατούσα αίσθηση, μόλις το 30% των αγοραπωλησιών έγινε σε τιμές που θεωρούνται «πιεσμένες», δηλαδή από πωλητές οι οποίοι επείγονταν να πουλήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να διαθέτουν «λίπος», από πλευράς οικονομικής επιφάνειας και συνεπώς δεν προβαίνουν σε κινήσεις απελπισίας. Το κάνουν μόνο όσοι έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι, με την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών του 2015, το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν στο 30% οι αποκλίσεις μεταξύ των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα οι ακριβότερες περιοχές να πληρώνουν ακόμα περισσότερο και οι φθηνότερες ακόμα λιγότερο.