Skip to main content

Παρέμβαση Κιλτίδη: Ανάγκη για Διυπουργικό Οργανισμό Δασοπροστασίας

Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών επιβάλλει την δημιουργία οργανισμών που μπορούν να ανταποκριθούν σε σύνθετα προβλήματα.

του Κώστα Κιλτίδη*


Στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα των διυπουργικών οργανισμών. Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που πρέπει το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση να υπηρετήσουν, επιβάλλει την δημιουργία οργανισμών που μπορούν να ανταποκριθούν στην συνθετική διάσταση των προβλημάτων.

Η κλασική δομή των Υπουργείων, όσα και να γίνουν, δεν μπορεί να δώσει λύση στα πολυσύνθετα και πολυπαραγοντικά προβλήματα. Τα υπουργεία διαπραγματεύονται υπηρεσίες ή παραγωγικές διαδικασίες. Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι ανάμεικτες, πολυεπίπεδες και εμπλέκονται στις περισσότερες, πολλές αρμοδιότητες υπουργείων.

Τα παραδείγματα πολλά. Το πρόβλημα των ναρκωτικών, η οδική ασφάλεια, ο αγροδιατροφικός τομέας και η δασοπροστασία κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, χρειάζεται την εμπλοκή πολλών υπουργείων, που συνήθως επιτείνουν την γραφειοκρατία και επιφέρουν την αναποτελεσματικότητα.

 Η αγνόησή αυτής της καταγραφής, ισοδυναμεί με ανυπαρξία πολιτικής αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων. Στην Ελληνική Πολιτεία, δεν στάθηκε δυνατόν να δομηθούν Υπουργεία με σταθερές αρμοδιότητες και δράσεις. Ο τραγέλαφος της ονοματοδοσίας και αναδιάταξης των υπουργείων και του αριθμού τους, συνιστούν την επιτομή της ακύρωσης της όποιας πολιτικής πραγματικότητας, πόσω μάλλον της δημοκρατίας.

Με αφορμή το έγκλημα της δολοφονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου με τους 100 νεκρούς, προβάλει αμείλικτο το ερώτημα, γιατί δεν δημιουργείται ο οργανισμός δασοπροστασίας, που από το 1992 η βουλή των Ελλήνων ομόφωνα ανέδειξε ως αναγκαιότητα. Έτσι καταλήξαμε στις αστειότητες να ευθύνονται τα αυθαίρετα κτίσματα για τους θανάτους από πυρκαγιά.

Ο δασικός χώρος είναι παραγωγικός χώρος και έχει και ρυθμιστικές λειτουργίες περιβαλλοντολογικές, όπως και τα σπαρτά στους αγρούς. Δεν θα σταθώ στην απρονοησία αποκοπής του δασικού χώρου από του υπουργείο Γεωργίας, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω την μη δημιουργία του διυπουργικού οργανισμού δασοπροστασίας με θεμελιώδη υπηρεσία την Γενική Διεύθυνση Δασών. Η πρόληψη, η λειτουργία και η καταστολή δεν είναι δυνατόν να είναι αποκομμένες.

Στις πυρκαγιές που γίνονται σε δασικές εκτάσεις και δάση, η πυροσβεστική έχει τον κυρίαρχο κατασταλτικό ρόλο, όπως  όταν η πυρκαγιά συμβαίνει σε κατοικημένες περιοχές ή και σε αγρούς, χωρίς οι πυροσβέστες να έχουν γνώση της περιοχής που πρόκειται να επιχειρήσουν. Ούτε και αν υπάρχουν δρόμοι για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο οργανισμός δασοπροστασίας με θεμέλιο την δασική υπηρεσία, πρέπει να έχει τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων. Περιφέρειες, Δήμοι, Αστυνομία, Εθελοντές και η Πυροσβεστική σε διακεκριμένο ρόλο καταστολής, θα πλαισιώνουν τον μηχανισμό που πρέπει.

Όσους δασολόγους και αν προσλάβει η Πυροσβεστική δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη δασική υπηρεσία. Πριν από 3 δεκαετίες, ανταποκρινόταν μόνη της η δασική υπηρεσία στις δασικές πυρκαγιές, τώρα δεν θα μπορούσε χωρίς την ύπαρξη του οργανισμού Δασοπροστασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Προφανώς όμως είναι εγκληματικό επί δεκαετίες να νομίζουμε ότι μπορεί να επιχειρήσει η πυροσβεστική και η όποια Πολιτική Προστασία. Γίναμε νυχτερίδες που φοβόμαστε το φως, και το χειρότερο, δεν το βλέπουμε. Προβάλλει ξανά η επιταγή για δασική πολιτική με ισχυρές δασικές υπηρεσίες και με σύγχρονο διυπουργικό οργανισμό δασοπροστασίας.

 *Ο Κώστας Κιλτίδης έχει διατελέσει υφυπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.