Skip to main content

Με βόμβα υδρογόνου απειλεί τον Τραμπ ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «διαταραγμένο».

Προειδοποίηση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «πληρώσει ακριβά» για τις απειλές του, απηύθυνε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ασιατικής χώρας (KCNA).

Στο διάγγελμά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «διαταραγμένο». Χαρακτήρισε την ομιλία Τραμπ ως την πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» λέγοντας ότι η χώρα του θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία».

Όπως εξήγησε «η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να καταστρέψει τελείως τη Βόρεια Κορέα με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων».

Ο Κιμ ανέφερε πως ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με «συνέπειες που δεν θα περιμένει», χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση. «Θα τιθασεύσω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστιικά.

Λίγο αργότερα, μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας έκανε πιο σαφή την απειλή της Πιονγιάνγκ λέγοντας ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι η πιο δυνατή πυροδότηση βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό».

«Δεν ξέρω ποιες ακριβώς θα είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε καθώς τις διαταγές δίνει ο ηγέτης μας Κιμ Γιονγκ Ουν» δήλωσε ο Ρι Γιονγ Χο μιλώντας σε δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε ότι σκληραίνει το πλαίσιο για πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών, οι οποίες συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Βρυξέλλες συμφωνούν με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες οι οποίες πραγματοποιούν συναλλαγές στη Βόρεια Κορέα δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων.

Εξάλλου, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι «η Βόρεια Κορέα μπορεί να υποθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του καθεστώτος της. Στην πραγματικότητα, τα πυρηνικά όπλα ξεκάθαρα την οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση, εξευτελισμό και στέρηση».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή της Κίνας για να τεθούν υπό έλεγχο τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.