Skip to main content

Κείμενο πολιτικής παρέμβασης από το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

Η Voria.gr δημοσιεύει σήμερα όλο το κείμενο πολιτικής παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στο συνέδριο του κόμματος σε δύο εβδομάδες.

του Τάσου Τασιούλα

Ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα με την τελευταία νομαρχιακή συνέλευση οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, η Νομαρχιακή Επιτροπή έχει συντάξει και το τελικό κείμενό της για το συνέδριο, όπου θα κατέβει με οργανωμένη πολιτική παρέμβαση και προτάσεις στην πιο κρίσιμη διαδικασία των τελευταίων ετών για το κόμμα.

Στην τελευταία προσυνεδριακή συνέλευση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης θα συζητηθούν αποκλειστικά οργανωτικά θέματα. Θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και ακόμη δεν έχει κλείσει ο κεντρικός ομιλητής.

Το τελικό κείμενο έχει διαμορφωθεί, όπως τόνισε ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Χρόνης Μακρίδης, στη Voria.gr. Συμπληρώθηκε μάλιστα με παρατηρήσεις που έγιναν στη διάρκεια της τελευταίας συνέλευσης και η πολιτική παρέμβαση των στελεχών του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη.

«Θα κατεβούμε στο συνέδριο με οργανωμένο τρόπο και συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Έχουμε λάβει μια σειρά από αποφάσεις σε όλη αυτή τη διαδικασία για το μέλλον της παράταξης. Εμείς ζητούμε εκλογή των συντονιστικών οργάνων από το συνέδριο (κι όχι από τον πρόεδρο), την εκλογή προέδρου συντονιστή για τον οποίο θα ισχύει το ασυμβίβαστο της υποψηφιότητας στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης κτλ.», είπε ο κ. Μακρίδης.


Επιθετικό και δηκτικό

Το «Κείμενο για αποφάσεις Ν.Σ. ΠΑΣΟΚ – Μετεξέλιξη», που δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο η Voria.gr, εμπεριέχει και μια σειρά από ενδιαφέρουσες αιχμές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση: «Νέο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Μόνο κακέκτυπες αντιγραφές και στείρες μιμήσεις»… Όπως και η τοποθέτηση ότι ο Καραμανλής «δραπέτευσε» και είναι «ο κύριος υπεύθυνος για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας». Χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση «ερμαφρόδιτη», που «απομονώνει την Ελλάδα συστηματικά και τη στοιχηματίζει σε τυχοδιωκτικά παιχνίδια»…

Το κείμενο όμως περιέχει και έντονη αυτοκριτική για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ: «κυριαρχήθηκε από τον λαϊκισμό που είχε σοβαρά στοιχεία κρατισμού και πελατειακής συμπεριφοράς. Αντιστάθηκε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούσαν οι Κυβερνήσεις του και υπέκυψε όχι λίγες φορές σε συντεχνιακά αιτήματα που λειτούργησαν διαβρωτικά στην μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας».

Το κείμενο



Η Voria.gr δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το κείμενο πολιτικής παρέμβασης των στελεχών της Θεσσαλονίκης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 15-17 Μαΐου, υπό τον τίτλο «Κείμενο για αποφάσεις Ν.Σ. ΠΑΣΟΚ – Μετεξέλιξη»:

Το ΠΑΣΟΚ, ως λαϊκό κίνημα και ως κομματικός σχηματισμός, σφράγισε με τις ιδέες και τη δράση του, την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, τη λεγόμενη Μεταπολίτευση. Της προσέδωσε εύρος και ποιότητα που δεν θα είχαν ποτέ υπάρξει εάν δεν υπήρχε η μαζική παρέμβαση και η κυβερνητική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν ένα αυθεντικό κίνημα πολιτών από τις λαϊκές τάξεις και για αυτό ήταν πρωτοπόρο. Νέο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Μόνο κακέκτυπες αντιγραφές και στείρες μιμήσεις. Οι χθεσινοί αρνητές των κατακτήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι οι σημερινοί υποστηρικτές της επιστροφής στην «παλιά, καλή εποχή». Οι χθεσινοί υβριστές και διώκτες του Α. Παπανδρέου είναι οι σημερινοί μίμοι του. Οι χθεσινοί ευνοημένοι είναι οι σημερινοί τιμητές.

Η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, είχε τα θετικά και τα αρνητικά της. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πρώτα υπερτερούν των δεύτερων και σε ποιότητα και σε ποσότητα.

Η διαδρομή αυτή μπορεί να διακριθεί στις εξής μεγάλες περιόδους:

-         Στην πρώτη περίοδο, όπου το ΠΑΣΟΚ ανδρώνεται ως Κίνημα Λαού, ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό, ενωτικό για όλη τη Δημοκρατική Παράταξη και τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

-         Στην περίοδο της Διακυβέρνησης του Εκδημοκρατισμού, όπου ανέτρεψε το Κράτος της Δεξιάς και επέφερε Δημοκρατία, Ισονομία και Κοινωνικό Κράτος, ισχυροποίησε την αυτόνομη παρουσία της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Με αντιπάλους το κοινωνικό και οικονομικό κατεστημένο, την πολιτική του έκφραση, τη Δεξιά, και πολύ συχνά απρόσμενο σύμμαχο της την παραδοσιακή Αριστερά.

-         Στην περίοδο της Διακυβέρνησης του Εκσυγχρονισμού, με την ισότιμη ένταξη στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία κατάκτηση που ακόμα και οι αντίπαλοι σήμερα αναγνωρίζουν ως θεμελιώδη για την πορεία της χώρας.

-         Στην περίοδο της έκρηξης της οικονομικής κρίσης, μετά τη δραπέτευση Καραμανλή, κύριου υπεύθυνου για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Είναι η περίοδος, που το ΠΑΣΟΚ καλείται να λειτουργήσει ως πυροτεχνουργός απέναντι στην κρίση, επωμιζόμενο μία ευθύνη που δεν του αναλογούσε κι ενώ απομακρύνθηκαν από κοντά του όλοι οι έχοντες την ευθύνη της αδιέξοδης οικονομικής πορείας της χώρας.

-         Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες στιγμές της παράταξης και της χώρας, κυριαρχήθηκε από τον λαϊκισμό που είχε σοβαρά στοιχεία κρατισμού και πελατειακής συμπεριφοράς. Αντιστάθηκε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούσαν οι Κυβερνήσεις του και υπέκυψε όχι λίγες φορές σε συντεχνιακά αιτήματα που λειτούργησαν διαβρωτικά στην μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας.

Η χώρα, είναι αλήθεια, επέζησε χάρις στην αίσθηση ευθύνης και την αυτοθυσία του ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα πλήρωσε το βαρύ τίμημα εκλογικά. Η ιστορία του έθνους θα διατυπώσει στο μέλλον την κρίση της, αλλά η πολιτική συγκυρία μας επιβάλλει να δούμε τη διάσωση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού σήμερα και όχι στο απώτερο μέλλον.

Σήμερα, που μία ερμαφρόδιτη Κυβέρνηση, σπρώχνει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Την απομονώνει συστηματικά και τη στοιχηματίζει σε τυχοδιωκτικά παιχνίδια. Χωρίς κανένα εθνικό σχέδιο, με ιδεοληψίες και με μικροκομματική στρατηγική, μία Κυβέρνηση σύμφυρμα  «ριζοσπαστικής»  Αριστεράς και αποχαλινωμένης Ακροδεξιάς, εξαντλεί τις λίγες οικονομικές δυνάμεις του τόπου, μας στεγανοποιεί από το φυσικό μας χώρο και αναιρεί όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. Μας οδηγεί όχι μόνο στην ολοσχερή οικονομική καταστροφή αλλά, μέσω αυτής, και στην ανατροπή όλων των κοινωνικών κατακτήσεων της τελευταίας 40ετίας.

Σήμερα, ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της Παράταξης είναι κατακερματισμένος και αποδυναμωμένος.

Σήμερα, έχουμε καθήκον να του ξαναδώσουμε υπόσταση και προοπτική. Να τον επανενώσουμε και να τον ανασυγκροτήσουμε. Να γίνουμε ο καταλύτης της αναγέννησης του.

Σήμερα, είναι εθνική υπόθεση η επανένωση και η ανασυγκρότηση των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ως λυτρωτικής διεξόδου ανάμεσα σε μία παρωχημένη Δεξιά και σε μία τυχοδιωκτική «Αριστερά».

Σήμερα, το ιστορικό ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετεξελιχθεί και να προκαλέσει μία νέα συστράτευση της Δημοκρατικής, Προοδευτικής Παράταξης. Χωρίς αγκυλώσεις και προαπαιτούμενα, χωρίς ηγετικές προνομίες και επετηρίδες, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, χωρίς μοιρολατρίες και συμβιβασμούς.

Σήμερα, ξεκινάμε από την αρχή, τη μετεξέλιξη μας σε ένα μεγάλο Κόμμα του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Στην προοπτική αυτή το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά κατ' αρχάς τη διάσωση και στη συνέχεια τη μετεξέλιξη της ευρύτερης παράταξης που θα παίξει αποφασιστικό  ρόλο στην ανάταξη της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς το Συνέδριό μας  επιβάλλεται να ασχοληθεί και να αποφασίσει:

Α) Για τον προσδιορισμό της νέας πολιτικής και ιδεολογικής του φυσιογνωμίας.

Β) Για την αποσαφήνιση του ζωτικού πολιτικού χώρου που θα καλύψει.

Γ) Για τη συντεταγμένη πορεία της μετεξέλιξής του.

Δ)  Για την εκλογή των ηγετικών του οργάνων.

Το επικείμενο συνέδριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τα πάντα και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε προσωποπαγείς επιδιώξεις που δεν υπηρετούν κανένα σχέδιο πολιτικής διάσωσης της παράταξης.