Skip to main content

Κινδυνεύουν να χάσουν περιουσία οι δήμοι λόγω εξομοίωσης με ιδιώτες!

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ προειδοποιεί την κυβέρνηση για τον κίνδυνο οι δήμοι να χάσουν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους. Τι ζητούν οι δήμαρχοι.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χάσουν οι δήμοι σημαντικά τμήματα της ακίνητης περιουσίας τους, όπως έχει προειδοποιήσει εδώ και ένα μήνα την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Με επίσημο έγγραφό του ο κ. Κυρίζογλου προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η εξομοίωση των δήμων με τους ιδιώτες κατοίκους εξωτερικού κι όχι με το Ελληνικό Δημόσιο στις διαδικασίες ενώπιον του Εθνικού Κτηματολογίου ελλοχεύει τον κίνδυνο να χάσουν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους.

Όπως τόνισε ο κ. Κυρίζογλου στη Voria.gr, «δεν έχουμε λάβει εδώ και ένα μήνα ως ΠΕΔΚΜ καμιά απάντηση από την κυβέρνηση, ενώ ο κίνδυνος είναι ορατός. Αυτή την τακτική δεν την κατανοώ. Δεν μπορεί όποτε θέλει κάποιος να αντιμετωπίζει τον δήμο ως δημόσιο και όποτε θέλει ως ιδιώτη».

Οι σχέσεις των δήμων με το Εθνικό Κτηματολόγιο, παρότι συμπεριλαμβάνονται εξ ορισμού στο δημόσιο τομέα (σε όλες τις κατά καιρούς εκδοχές και αυξομειώσεις του) και ανήκουν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης («με όλες τις ατέλειες και τα δικαστικά, διοικητικά και δικονομικά προνόμια που παρέχονται στο δημόσιο»), εξομοιώνονται όχι με το ελληνικό δημόσιο, αλλά με τους ιδιώτες κατοίκους του εξωτερικού.

Αυτό ισχύει, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κυρίζογλου, «τόσο ως προς τις ισχύουσες προθεσμίες για τη διόρθωση αρχικών κτηματολογικών εγγράφων, όσο και ως προς τη μη αναγνώριση της ισχύος (υπέρ αυτών) των ατελειών του δημοσίου».

Ο κ. Κυρίζογλου τονίζει ότι το μέγεθος, ο όγκος και η πολυπλοκότητα της ύλης που πρέπει να διαχειριστούν και να διεκπεραιώσουν οι δήμοι (σχετικά με το Κτηματολόγιο) δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ύλη ούτε μεμονωμένων ιδιωτών, ούτε, ίσως, και με αυτή του ελληνικού δημοσίου, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν αφενός μεν η αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών (λόγω αθρόων αποχωρήσεων και παρατεταμένης αναστολής προσλήψεων), αφετέρου δε οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι δήμοι.

Οι δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση δυο πράγματα:

1.Να αναγνωριστεί και για τις σχέσεις τους με το Εθνικό Κτηματολόγιο η θεσμοθετημένη και παγίως ισχύουσα εξομοίωση των δήμων με το ελληνικό δημόσιο (τόσο ως προς τις προθεσμίες διόρθωσης εγγράφων, όσο και ως προς την ατελώς χορήγηση των διάφορων πιστοποιητικών).

2.Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προσλάβουν το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για την ταχεία προώθηση των ενώπιον του Εθνικού Κτηματολογίου διαδικασιών τους.