Skip to main content

Κίνδυνος... εξ ουρανού για τους περαστικούς της Πτολεμαίων(φωτο+vid)

Δύο αντικριστά κτήρια απειλούν τους περαστικούς με τα θραύσματά τους. Από την μια πλευρά το πεζοδρόμιο είναι άβατο, από την άλλη... παγίδα.

Θραύσματα από ξύλο και μέταλλο, μπάζα, σοβάδες, σκουπίδια, μια πλαστική περίφραξη και πολλές πινακίδες και κορδέλες που φέρουν παντού την επωνυμία «Δήμος Θεσσαλονίκης». Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του πεζοδρομίου της οδού Πτολεμαίων, στην περιοχή της Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η οδός Πτολεμαίων και οι παρακείμενές της, αγκαλιάζουν τη δημιουργία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού εκεί βρήκαν κι ακόμα βρίσκουν στέγη δεκάδες βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, αν κανείς θελήσει να περπατήσει εκεί, ρισκάρει τη σωματική του ακεραιότητα, αφού τα κτήρια επί της Πτολεμαίων 8 και 9, εξαπολύουν συνεχώς θραύσματα προς τους περαστικούς. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής κινδυνεύουν συνεχώς να τραυματιστούν από τις καθημερινές πτώσεις δομικών υλικών.

«Ξενοδοχείον Αίγυπτος – Δωρεάν θέρμανσις»

Το κτήριο επί της Πτολεμαίων 8 παλαιότερα στέγαζε το ξενοδοχείο «Αίγυπτος». Η όψη του βρίσκεται ένα στάδιο πριν την κατάρρευση, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Τα βαριά ξύλινα κουφώματά του έχουν πέσει, ενώ όσα είναι ακόμη στη θέση τους, είναι θέμα χρόνου να αποκολληθούν και να χτυπήσουν κάποιον αμέριμνο περαστικό.

Μάλιστα, στον μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη το 1978, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πτώση υλικών του κτηρίου. Οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια προβαίνουν συνεχώς σε διαμαρτυρίες, συλλέγοντας υπογραφές και συντάσσοντας επιστολές προς τον δήμο και την πολεοδομία προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, τοποθετήθηκε από τους ιδιοκτήτες της οικοδομής, ένα ξύλινο στέγαστρο κατά μήκος της όψης, με σκοπό να συγκρατεί τα μπάζα και οτιδήποτε πέφτει από το τριώροφο διατηρητέο. Σήμερα, στο σημείο έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές κορδέλες, καθώς και περίφραξη με διάφορα υλικά, που αποτρέπει τους περαστικούς να διέλθουν από το πεζοδρόμιο και τους αναγκάζει να περπατήσουν στο οδόστρωμα.

«Προσοχή κίνδυνος» και «ευχαριστούμε για την κατανόηση» αναγράφουν οι πινακίδες που έχει τοποθετήσει στην περίφραξη ο δήμος. Οι πινακίδες υπογράφονται από το Τμήμα Κατασκευών Διεύθυνσης Οδοποιίας του δήμου Θεσσαλονίκης και παλαιότερα από τη Διεύθυνση Κατασκευών Αρχιτεκτονικών Έργων. Το ξύλινο στέγαστρο έχει διαλυθεί, ενώ σε ένα σημείο του φαίνεται να είναι τρύπιο.

Μέσα στην περίφραξη υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια, που καθιστούν το χώρο εστία μόλυνσης, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα επικινδυνότητας. Οι κάτοικοι αγανακτούν και διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση. «Κατά τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα εδώ και τόσο καιρό», αναφέρει στη Voria.gr η Δήμητρα Ταβλαρίδου, που κατοικεί στην διπλανή οικοδομή (Πτολεμαίων 10).

Στις 24 του περασμένου Νοεμβρίου, τριμελής επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο. Η τεχνική έκθεση που συνέταξαν ανέφερε ότι οι ζημιές στην όψη του τριώροφου κτηρίου είναι «ευκόλως επισκευάσιμες» και ότι το κτήριο δεν είναι ετοιμόρροπο, ωστόσο χρήζει επισκευών, ενώ το ξύλινο στέγαστρο χρήζει πλήρους αντικατάστασης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά, οι ιδιοκτήτες ειδοποιήθηκαν για την υποχρέωσή τους να επισκευάσουν το στέγαστρο, χωρίς όμως να το πράξουν. «Η αντιδημαρχία έκανε ό,τι έπρεπε από την πλευρά της», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Παππάς, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά των ιδιοκτητών, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση.

Και το Πτολεμαίων 9

Απέναντι ακριβώς από το παλιό ξενοδοχείο «Αίγυπτος», στέκει ένα εξίσου εγκαταλελειμμένο κτήριο, σε λίγο καλύτερη κατάσταση από αυτό με το νούμερο 8.

Από τα μπαλκόνια του πέφτουν συνεχώς σοβάδες, για αυτό ο δήμος τοποθετεί προειδοποιητική κορδέλα έμπροσθεν του κτηρίου. Όπως, όμως, δηλώνουν οι κάτοικοι η κορδέλα κόβεται συνεχώς προκειμένου να μπορούν να παρκάρουν αυτοκίνητα.

Το πεζοδρόμιο παραμένει ανοικτό κι έτσι οι περαστικοί διέρχονται ελεύθερα κάτω από τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια. Μάλιστα, πριν από περίπου 10 μήνες, ένα μεγάλο κομμάτι αποκολλήθηκε από το μπαλκόνι κι έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο.

«Κατά τύχη γλύτωσα, στεκόμουν λίγο πιο πέρα», αναφέρει στη Voria.gr η Άννα Γλενταδάκη, η οποία διατηρεί κατάστημα δίπλα από την επίμαχη οικοδομή. Όπως εξηγεί η ίδια, ο κίνδυνος και από τα δύο κτήρια είναι πολύ σοβαρός, ωστόσο, λόγω της αδιαφορίας των ιδιοκτητών, η λύση δεν φαίνεται να βρίσκεται σύντομα.