Skip to main content

Κίνδυνος «τρύπας» 100 εκατ. στα έσοδα από τις αυξήσεις στα τσιγάρα

Ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (3,111 δισ. ευρώ) θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ

Υστέρηση εσόδων κατά 100 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των καπνικών προϊόντων αναμένει το ΙΟΒΕ, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας αύξησης του Ειδικού Φορολογικού Συντελεστή (ΕΦΚ).

Η αύξηση της φορολογίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών, σε μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης και τελικά, «δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα».

Ενδεικτικά, η υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (3,111 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο ποσό μάλιστα, δεν συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας και η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια.

Εκτός των άλλων, η αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ αναμένεται να ενισχύσει το λαθρεμπόριο, καθώς η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες (σε 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων).

Σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ αναμένει πτώση:

- της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 66 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση,

- της απασχόλησης κατά σχεδόν 1.700 θέσεις εργασίας ισοδύναμης πλήρους απασχόλησης

- των εσόδων από φόρους (εκτός από φόρους καπνού) και εισφορές κατά 19 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, καταλήγει, αν συνυπολογιστεί η απώλεια φόρων και εισφορών λόγω μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και αύξησης της ανεργίας, το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικό.