Skip to main content

Κινδυνεύει η Ευρωζώνη από τη Γερμανία, εκτιμά ο Σόρος

Η στάση της Γερμανίας θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή και την πορεία της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Για κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης από την άκαμπτη στάση της Γερμανίας προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.  Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Σόρος, ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει κατηγορήσει ευθέως τη Γερμανία για την κατάσταση της Ελλάδας, επανέρχεται πάλι τονίζοντας πως με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή και την πορεία της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δεν στέκεται σε αυτό και συνεχίζει, λέγοντας ότι η άκαμπτη στάση της Γερμανίας εγκυμονεί ακόμα την κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σόρος τονίζει χαρακτηριστικά: «οι Γερμανοί έκαναν πάντα τις υποχωρήσεις που ήταν απαραίτητες προκειμένου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα πια, όμως, όχι. Με αποτέλεσμα να παγώσει το σχέδιο στήριξης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως εάν δεν γίνουν τα επόμενα βήματα για χάρη του ευρώ, τότε το ευρώ θα κατακερματιστεί. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ο Σόρος τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός  Ευρωπαϊκού μηχανισμού προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση  μεταξύ των ελλειμμάτων και των δαπανών. «Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα έκανε την προσαρμογή λιγότερο επώδυνη».

Αναφερόμενος στο επιτόκιο δανεισμού 5%, ο κ. Σόρος είπε πως «πρόκειται για τεχνικό λάθος, καθώς καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας από το αδιέξοδο» και κατέληξε ότι θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν πιο χαμηλά».