Skip to main content

Κίνδυνος μόλυνσης από τη Βουλγαρία

Ορατός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης της Θράκης από εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού στη Βουλγαρία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τον ποταμό Άρδα, παραπόταμο του Έβρου. Δηλώσεις του νομάρχη
Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στους φορείς της Θράκης, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης από εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού, με κυάνωση, είναι και πάλι ορατός, αυτή τη φορά από τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς  στις 19 Οκτωβρίου υπεγράφη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου στην πόλη Κίρτζαλι, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ποταμό Άρδα, παραπόταμο του Έβρου.

Οι φορείς της Θράκης κινητοποιήθηκαν από μια επιστολή του δήμαρχο του Κίρτζαλι Βουλγαρίας, Χασάν Αζίζ, προς τον δήμαρχο Κομοτηνής, Δημήτρη Κοτσάκη, με την οποία ζήτησε την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ελληνικού κράτους.

Η κινητοποίηση των φορέων ήταν άμεση, καθώς στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Κομοτηνής, παρουσία του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, του προέδρου νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Γιώργου Μηνόπουλου, του προέδρου της ΤΕΔΚ Έβρου και δημάρχου Διδυμοτείχου Χρήστου Τοκαμάνη.

Όπως τόνισε ο νομάρχης Ροδόπης, Αριστείδης Γιαννακίδης, σε δηλώσεις του στη voria.gr, στη σύσκεψη  αποφασίστηκε η ενημέρωση των θεσμικών φορέων και των κοινωνιών των όμορων νομών Έβρου και Ροδόπης.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, συντάχθηκε και επιστολή για το θέμα, με αποδέκτη την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης Τίνα Μπιρμπίλη και κοινοποίηση στον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Το θέμα της επιστολής, που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκης, είναι «Δράσεις υποστήριξης για την πρόληψη ρύπανσης, προερχόμενης από τη Βουλγαρία, επικίνδυνης για την υγεία του πληθυσμού της Θράκης». Επισημαίνεται ότι την επόμενη εβδομάδα όλη η θεσμική κοινωνία της περιοχής θα παραστεί στα δύο αρμόδια υπουργεία.

Υπογραμμίζεται ότι επόμενο βήμα είναι ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της βουλγαρικής πόλης, μέσω παράστασης εκεί αντιπροσωπείας από την Ελλάδα, συνεπικουρούμενης από καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν εξειδικευμένη γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο και στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν βοηθήσει στην αποτροπή κατασκευής αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θράκη.

Επίσης, ο νομάρχης Ροδόπης, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η αποτροπή σε πολιτικό επίπεδο, θα ζητηθεί νομική αρωγή και θα γίνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Τέλος, σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή του κ. Γιαννακίδη, για την ενημέρωση των κοινωνικοοικονομικών φορέων όλης της Ροδόπης.

Φώτης Λώλας