Skip to main content

Κινητοποίηση σήμερα για το κλείσιμο νηπιαγωγείων στις Συκιές

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.00 με την παρουσία γονέων και καθηγητών στο 1ο Νηπιαγωγείο Συκεών- Τα αιτήματα των γονέων

Κινητοποίηση πραγματοποιούν γονείς και εκπαιδευτικοί στο 1ο Νηπιαγωγείο Συκεών σήμερα στις 12.00 ζητώντας να μην κλείσουν το  1ο, 5ο, 14ο και 8ο νηπιαγωγείο Συκεών καθώς και το 14ο νηπιαγωγείο Νεάπολης (δείτε εδώ).

Η διοίκηση του δήμου Νεάπολης – Συκεών, ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με τις κυβερνητικές πολιτικές για μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και με το πρόσχημα της λήξης των συμβάσεων και του νέου αντισεισμικού κανονισμού αποφάσισε να καταργήσει τα 1ο, 5ο, 14ο και 8ο νηπιαγωγεία Συκεών και το 14ο Νεάπολης» αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε  ΣΤ Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης και οι Σύλλογοι Γονέων των Νηπιαγωγείων Συκέων.

Τα μέλη των συλλόγων απαιτούν από την κυβέρνηση παραχώρηση του οικοπέδου της οδού Αυγεροπούλου από το υπ. Πρόνοιας στο υπ. Παιδείας για κατασκευή των 1ου - 5ου  Δημ. Σχολείων Συκεών και 1ου  Νηπιαγωγείου Συκεών καθώς και επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου Ν. Παρασκευά-Αλ. Παπαναστασίου με τροπολογία για σχολική στέγη με στόχο την κατασκευή εκεί των 5ου, 13ου και 14ου Νηπ/γειων Συκεών ώστε να απαλλαγούμε από τα καταστήματα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των Συλλόγων:

Η διοίκηση του δήμου Νεάπολης – Συκεών, ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με τις κυβερνητικές πολιτικές για μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και με το πρόσχημα της λήξης των συμβάσεων και
του νέου αντισεισμικού κανονισμού αποφάσισε να καταργήσει τα 1ο, 5ο, 14ο και 8ο νηπιαγωγεία Συκεών και το 14 ο Νεάπολης. Προχωρά το σχεδιασμό της με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει η
δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να στεγαστούν εκ νέου τα Νηπιαγωγεία. Αποκρύπτει έτσι την παντελή αδιαφορία της εδώ και χρόνια να φροντίσει να κατασκευαστούν νηπιαγωγεία (αλλά και δημοτικά σχολεία) που να αντιστοιχούν στις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών του δήμου μας.

Χαρακτηριστική είναι η αδιαφορία του δήμου στη δυνατότητα που είχε για την υποβολή προτάσεων από 29-3- 2016 με τίτλο «Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης» για κατασκευή νηπιαγωγείων σε δήμους ….που λειτουργούν νηπιαγωγεία …σε μισθωμένα κτίρια (ΑΔΑ: ΩΜ8Δ7ΛΛ-ΛΩ4) ύψους 5.000.000 €, παρότι 7 από τα 16 Νηπιαγωγεία των Συκεών στεγάζονται σε
μισθωμένα μαγαζιά.

Tαυτόχρονα έχει εξαιρέσει από τη σχολική στέγη το οικόπεδο της οδού Ν. Παρασκευά- Αλ.Παπαναστασίου της ίδιας περιοχής και στεγάζονταν εκεί τα 1 ο -5 ο Δημ. Σχολεία κ Νηπ/γεία.

Η κυβέρνηση αρνείται

-να προχωρήσει σε τροπολογία για παράταση των συμβάσεων μίσθωσης καταστημάτων σε κορεσμένες πολεοδομικά περιοχές σαν τη δική μας, κάτι που θα έλυνε το πρόβλημα άμεσα.

-να παραχωρήσει στο Υπουργείο Παιδείας το οικόπεδο της οδού Αυγεροπούλου που ανήκει τυπικά στο Υπουργείο Πρόνοιας ενώ έχει αγοραστεί με χρήματα της Σχολικής Στέγης για την κατασκευή
των 1 ου -5 ου Δημ. Σχολείων Συκεών και 1 ου Νηπιαγωγείου Συκεών.

Δυστυχώς, αυτό που δεν ενδιαφέρει το δήμο και την πολιτεία είναι ότι παιδιά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων θα μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, τα σχολεία όπου θα μετακινηθούν θα
αυξήσουν και πάλι τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα και η εκπαιδευτική διαδικασία θα επιδεινωθεί.

Σοβαρές ευθύνες υπάρχουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις γιατί δεν έχουν χρηματοδοτήσει τη σχολική στέγη με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικοί και γονείς,

- Χρόνια τώρα ζητούσαμε να κτιστεί νηπιαγωγείο στο χώρο του ΟΣΚ στην οδό Λαγκαδά και ακούγαμε πως υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια με ευθύνη του ΟΣΚ.

- Χρόνια τώρα ζητάμε να κτιστεί νηπιαγωγείο και δημοτικό στην οδό Αυγεροπούλου και ακούμε πως υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια με ευθύνη του δημοσίου και τις απαιτήσεις ιδιοκτητών.

- Χρόνια τώρα ζητάμε να κτιστεί νηπιαγωγείο και δημοτικό στην Π. Λεβαντή και ακούμε πως υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια με απαλλοτριώσεις οικοπέδων.

- Χρόνια τώρα ζητούσαμε να επαναλειτουργήσει το ιστορικό 1 ο Δημ. Σχολείο Συκεών με τις απαραίτητες βελτιώσεις, αλλά με απόφαση του δήμου αποχαρακτηρίστηκε από σχολική στέγη, γκρεμίστηκε τον Αύγουστο του 2014 και στη θέση του ξεφύτρωσε υπαίθριο πάρκινκ αυτοκινήτων.

Το νέο κτίριο (που το 2003 είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή ότι θα γινόταν σε τρία χρόνια) όχι μόνο δεν έγινε αλλά με ευθύνη του δήμου έχουν δαπανηθεί πλέον του 1.500.000 € μέχρι σήμερα
σε μεταφορές των μαθητών-τριων.

Η διοίκηση του δήμου εγκατέλειψε χωρίς σχολική στέγη τη μισή δημοτική ενότητα Συκεών και μάλιστα τις περιοχές που κατοικούν οι γείτονές μας οι οποίοι έχουν υποστεί περισσότερο από όλους τα αποτελέσματα της κρίσης και των αντιλαϊκών ευρωπαϊκών και κυβερνητικών πολιτικών.

Δυστυχώς, τα 12 τελευταία χρόνια στο δήμο μας χτίστηκαν μόνο ένα νηπιαγωγείο, ένα 6/θέσιο δημοτικό και ανακατασκευάστηκε ένα γυμνάσιο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση:

1. Τροπολογία για παράταση μισθώσεων των Νηπιαγωγείων σε πολεοδομικά κορεσμένες περιοχές σαν τη δική μας ως λύση ανάγκης.

2. Παραχώρηση του οικοπέδου της οδού Αυγεροπούλου από το Υπ. Πρόνοιας στο Υπ. Παιδείας για κατασκευή των 1 ου - 5 ου Δημ. Σχολείων Συκεών και 1 ου Νηπιαγωγείου Συκεών.

3. Επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου Ν. Παρασκευά-Αλ. Παπαναστασίου με τροπολογία για σχολική στέγη με στόχο την κατασκευή εκεί των 5 ου , 13 ου και 14 ου Νηπ/γειων Συκεών ώστε να
απαλλαγούμε από τα καταστήματα.

4. Δίχρονη, δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

5. Κανένα τμήμα νηπιαγωγείου πάνω από 15 παιδιά και δημοτικού πάνω από 20 παιδιά.

6. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.

7. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις άμεσες ανάγκες των σχολείων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Δήμο:

1. Κατασκευή σχολικού κτιρίου για τα 5 ο και 14 ο Νηπιαγωγεία Συκεών στο χώρο του πρώην 1 ου δημ. σχολείου που ο δήμος το εξαίρεσε από τη Σχολική Στέγη.

2. Να διαμορφωθεί ο ισόγειος χώρος της Πρόνοιας σε Νηπιαγωγείο. Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με αναφορές, είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται (ήταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου). Οι
εργασίες όμως σταμάτησαν μετά από παρεμβάσεις παραγόντων του δήμου επειδή όπως μας αναφέρθηκε δεν μπορεί να στεγάζεται στο ίδιο κτίριο Νηπιαγωγείο με Παιδικό Σταθμό. Όμως οι αιτιάσεις αυτές δεν έχουν καμία βάση.

3. Για το 8 ο Νηπιαγωγείο Συκεών να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα της δαπάνης που απαιτείται για τις βελτιώσεις που χρειάζεται να γίνουν.

4. Ο χώρος που φιλοξενούσε το 3 ο ΚΑΠΗ να διαμορφωθεί σε Νηπιαγωγείο και το κοινωνικό παντοπωλείο, που πρόκειται να στεγαστεί εκεί, να μεταφερθεί σε άλλο δημοτικό χώρο π.χ. στο πρώην Δημαρχείο Συκεών.

5. Να παραδοθεί έγκαιρα το κτίριο για τη στέγαση του 14 ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης.

Γονείς και εκπαιδευτικοί, γνωρίζουμε ότι οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν οριστική λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Τις καταθέτουμε ως λύσεις ανάγκης μπροστά στα χρόνια αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πολιτική του δήμου για τη σχολική στέγη.