Skip to main content

Κοινό μέτωπο ΕΕ-ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα στη συνάντηση με Τσακαλώτο

Ήδη από χθες υπήρχαν πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο για απαίτηση των δανειστών να ληφθούν προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Με στόχο την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, διεξάγεται η κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των δανειστών.

Στη συνάντηση, η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της γ.γ. Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του «κουαρτέτου», Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και το στέλεχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Εκ μέρους του ΔΝΤ, στη συνάντηση βρίσκονται ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τον κ. Τσακαλώτο συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα, κοινοτικός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, Eυρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ συμφώνησαν σε μία κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα, συγκροτώντας ένα «ενιαίο μέτωπο».

Μία δεύτερη κοινοτική πηγή, μιλώντας επίσης στο Reuters, υποστήριξε ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους», πρόσθεσε.

Ήδη από χθες, υπήρχαν πληροφορίες, οι οποίες έκαναν λόγο για απαίτηση των δανειστών να ληφθούν προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Αυτό μεταφράζεται σε μέτρα, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία θα αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και μειώσεις συντάξεων.