Skip to main content

Κυπριακές εμπλοκές με Ρώσους μέσω Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Οι εμπλοκές δεν έχουν σταματήσει, αλλά μάλλον συνεχίζονται, και, μάλιστα, όσο περνά ο καιρός γίνονται περισσότερο περίπλοκες,

Φαίνεται ότι οι εμπλοκές της Κύπρου με τη Ρωσία δεν έχουν σταματήσει. Αντιθέτως, μάλλον συνεχίζονται και μάλιστα, όσο περνά ο καιρός γίνονται περισσότερο περίπλοκες, γι' αυτό και προελκύουν διεθνές ενδιαφέρον.

Αφορμή, για να καταλήξει η Voria.gr σε αυτό το συμπέρασμα, στάθηκε ένα πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που έπεσε στην αντίληψή της. Τι αναφέρει; Οτι δύο Αμερικανοί γερουσιαστες έχουν ζητήσει από την Γερουσία τους, στην Ουάσινγκτον, να διεξαχθεί έρευνα στην Τράπεζα Κύπρου, της οποίας μέτοχος (και αντιπροεδρος) υπήρξε ο νυν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορν Ρος, για να διαπιστωθεί αν έχει και τι είδους σχέσεις με Ρώσους ολιγαρχες.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της όλης ιστορίας; Στο αίτημα τους, μάλιστα, αναφέρονται ονομαστικά σε δύο Ρώσους πελάτες της τράπεζας (Βάκσελμπεργκ και Στραλκόφσκι), γεγονός που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο ενδιαφερουσα. Υπό τον όρο βεβαίως ότι το αίτημα στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε λανθασμένες πληροφορίες τους.

Για την ιστορία, πάντως, να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο Ρος έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε κάθε έλεγχο.