Skip to main content

Κυπριακό: Δεν παίρνει θέση για τα τουρκικά στρατεύματα ο ΟΗΕ

Αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους, ανέφερε Ο Φαρχάν Χαγκ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στην ερώτηση αν μπορεί ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, να υιοθετήσει τη θέση ότι μια «κανονική χώρα» όπως η Κύπρος δεν μπορεί να λειτουργήσει με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο κ. Χαγκ είπε ότι δεν έχει «κάτι ιδιαίτερα καινούριο να αναφέρει για την Κύπρο» και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα μετά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους.

Επίσης ανέφερε ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών. «Όπως γνωρίζετε, σε αυτό το στάδιο, διανύουμε μια περίοδο περισυλλογής και ηρεμίας. Μετά από αυτό ελπίζουμε και αναμένουμε από τα μέρη ότι θα επιστρέψουν έτοιμα για να συνομιλήσουν», πρόσθεσε.

Σε αναφορά δημοσιογράφου στη διαρροή του εγγράφου «Συνάντηση ηγετών 4.7.17» στο οποίο, όπως είπε, μεταξύ άλλων ο Γκουτέρες ήθελε μείωση των στρατευμάτων σε επίπεδο της Συνθήκης Συμμαχίας του 1960, και κληθείς να πει, εάν αυτή είναι η τελική θέση του γενικού γραμματέα, ο κ. Χαγκ δήλωσε ότι δεν κάνει σχόλια σχετικά με διαρροές και ότι σε μια διπλωματική διαδικασία οι θέσεις θα εξελιχθούν μέσω των συζητήσεων μεταξύ των μερών.